De Golden retriever, een gouden aanwinst voor je gezin
27 februari 2022 
6 min. leestijd

De Golden retriever, een gouden aanwinst voor je gezin

Ben je op zoek naar een huisdier en overweeg je een Golden Retriever? De golden retriever is een populaire familiehond - en terecht. Ze hebben een lief karakter en kunnen daardoor goed opschieten met andere huisdieren en (kleine) kinderen. Daarnaast zijn ze ontzettend speels. Ideaal voor families! Golden retrievers zijn flexibel en kunnen zich aan iedere omgeving aanpassen. Retrievers zijn ook erg werklustig en gehoorzaam. Ze doen hun naam eer aan, want ze zijn dol op het apporteren (retrieven) van voorwerpen.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten voordat je een Golden Retriever aanschaft...

Het populairste hondenras in Nederland.Alles wat je wilt weten over Golden Retrievers

De Golden Retriever is momenteel het populairste ras in Nederland

Tegenwoordig is de Golden Retriever een van de populairste rassen in Nederland. Hun vriendelijke uitdrukking en sociale en speelse karakter maakt ze ideaal voor gezinnen. Omdat ze slim zijn en zo graag voor hun baasje werken worden ze ook veel gebruikt als blindengeleidehond, hulphond of speurhond.

Na een enerverende werkdag zal je Golden Retriever je vol enthousiasme begroeten en een glimlach op je gezicht toveren. Van deze trouwe viervoeter wordt iedereen blij.

Voor- en nadelen van het Golden Retrievers hondenras

Iedere hond heeft natuurlijk zijn voor- en tegens. Dit zijn de voor- en nadelen van een volwassen Golden Retriever:

Voordelen

 • Makkelijk en snel te trainen
 • Geschikt voor beginnende hondenbezitters
 • Zeer gezinsvriendelijk 
 • Kan goed omgaan met andere huisdieren als katten, konijnen en kippen
 • Blaft niet overmatig
 • Wordt ook gebruikt als hulphond 

Nadelen

 • Heeft veel lichaamsbeweging nodig
 • Kan niet goed lang alleen zijn
 • Regelmatig kammen en borstelen is nodig om klitvorming te voorkomen
 • Ze kunnen enorm eigenwijs zijn
 • Zijn enorm springerig en hebben de neiging in het water te springen
 • Gevoelig voor erfelijke aandoeningen
 • Veel haaruitval
 • Niet geschikt als waakhond

Uiterlijke kenmerken

Golden Retrievers zijn middelgrote honden. De vacht van een Golden Retriever is goud tot roomkleurig. Het uiterlijk van Golden Retrievers straalt één en al vriendelijkheid uit. De vriendelijke blik, hangende oren, grote donkere ogen, lange voorsnuit en gespierde achterkant zorgen ervoor dat de Golden Retriever een heel hoog knuffelgehalte heeft. De Golden Retriever heeft een prachtige lange vacht. Het is een van de meest kenmerkende eigenschappen van dit beestje.

De meest voorkomende kleur bij Golden Retrievers.De meest voorkomende kleur bij volwassen Goldens is deze room/goudkleurige vacht.

Wat voor karakter heeft een Golden Retriever?

De Golden Retriever is super vriendelijk en sociaal van aard. Ze zijn niet gebaat bij een strenge en harde aanpak. Omdat de Golden Retriever een allemansvriend is, is een Golden Retriever de ideale gezinshond. Ze kunnen goed opschieten met zowel kinderen als andere huisdieren. Het is een echte gezelschapshond.

Golden Retrievers zijn speelse honden. Ze zijn erg springerig en zullen ze enthousiast op je springen of zelfs in het water springen. Het is dan ook aan te raden om ze te leren dat ze niet zomaar in het water mogen springen.


Hoe erg verhaart een Golden Retriever? 

Het is goed om te weten dat een Golden Retriever niet één vacht heeft, maar een dubbele, samengestelde vacht: een onderlaag en een bovenlaag. De waterbestendige ondervacht heeft een beschermende functie en helpt met het isoleren van het lichaam.

De vacht heeft veel verzorging nodig. Om de vacht van je golden retriever in goede conditie te houden moet je het minstens eens per week van kop tot staart borstelen. Wanneer je dit niet doet, kan de vacht gaan klitten. Wanneer je klitten niet op tijd uitkamt krijg je vilt. In dat geval is uitkammen niet meer mogelijk en moet de vacht worden afgeschoren. Vooral de langharige gebieden rond de hals, poten, buik en de staart moeten extra vaak gekamd worden om klitten te voorkomen.

De harige vacht van de Golden Retriever.De langharige dubbele vacht van een Retriever heeft goede verzorging nodig .

Hoeveel beweging heeft een Golden Retriever nodig?

Een Golden Retriever heeft veel beweging nodig. De volwassen hond houdt ervan om lange wandelingen te maken.  Omdat ze zo graag spelen en wandelen, kunnen ze niet zo goed lang alleen thuis blijven. Golden Retrievers vinden het leuk om actief bezig te zijn met hun baasje. Gemiddeld heeft een Golden Retriever behoefte aan minstens een uur beweging. Wat je precies doet met je hond in en buiten dat uur bepaalt of je hond genoeg fysieke en mentale stimulatie krijgt. Experimenteer met verschillende vormen van lichaamsbeweging, zoals wandelen, hardlopen en zwemmen. Los rennen en spelen kost een Golden Retriever natuurlijk meer energie dan rondje wandelen aan de lijn. Golden Retrievers zijn ook dol op apporteer-spelletjes en hondensporten zoals speuren, jagen en behendigheid.

De Golden is een speelse hond en dol op zwemmen.

Geschiedenis

De golden retriever komt oorspronkelijk uit Schotland. De golden retriever bestaat uit kruisingen tussen een lichtgekleurde flatcoated retriever en Tweed Water Spaniel, wat tegenwoordig een uitgestorven ras is. De Golden Retriever heeft zijn naam te danken aan het Engelse woord “retrieve”, wat terugbrengen of ophalen betekent. De rasgroep retrievers, spaniëls en waterhonden waartoe ze behoren, werd vroeger gebruikt voor de jacht. Ze werden gebruikt voor het apporteren van het geschoten wild. Het was vroeger de ideale jachthond. En dat is logisch, want ze hebben een zeer hoog uithoudingsvermogen, zijn super intelligent en hebben een perfect geheugen. In 1956 werd in Nederland de eerste golden retriever vereniging: de Golden Retrievers Club Nederland. Het GRCN organiseert ook regelmatig evenementen zoals keuringen en een jaarlijkse fokdag.


Wat is de gemiddelde leeftijd van een Golden Retriever?

De gemiddelde leeftijd van een Golden retriever ligt tussen 10 en 12 jaar.

Een Retriever wordt gemiddeld 10 - 12 jaar oud.

Opvoeden en socialiseren

Een van de belangrijkste onderdelen bij het opvoeden van een Golden Retriever puppy is het laten socialiseren. Als je pup tussen de 8 en 12 weken oud is maakt hij de socialisatieperiode door. In deze periode ontdekt de jonge hond de wereld. Dit is dan ook een belangrijke tijd in de opvoeding van je hond. Uiteindelijk wil je natuurlijk dat je jonge hond opgroeit tot een sociale, stabiele en evenwichtige hond. Neem daarom je golden pup mee naar verschillende plaatsen. Zo leert je golden retriever pup om niet angstig te zijn.

Een puppytraining bij een hondenschool helpt bij de socialisatie van je Golden Retriever. Golden Retrievers houden van spelen en plezier maken, en als je je hond op een speelse manier dingen leert, zullen ze veel sneller leren.


Kan een Golden Retriever goed alleen zijn?

Een Golden Retriever is graag onder de mensen.  Je moet het alleen zijn langzaam opbouwen. Het is aan te raden om een Golden Retriever niet langer dan 5 uur alleen te laten. Het absolute maximum is 8 uur, maar vermijd dit zoveel mogelijk.


Dit moet je weten voor je een Golden aanschaft.Retrievers zijn liever niet de hele dag alleen thuis.

Geschikt voor beginners?

Overweeg je een golden retriever te nemen, maar heb je nog nooit eerder voor een hond gezorgd? Geen zorgen, de golden retriever is super geschikt voor beginners. De opleiding van een golden retriever neemt relatief weinig tijd in beslag. Dankzij hun plezier in werken en hun gehoorzaamheid zijn golden retrievers snelle leerders.

Dit ras is zeer geschikt voor beginners en goed met andere huisdieren.

Hoe duur is een Golden Retriever?

Een Golden Retriever met stamboom van een erkende fokker, kost ongeveer € 1.000,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus. Houd ook rekening met het grote risico op erfelijke ziekten bij de Golden Retriever.

Kies jij nu voor de Golden Retriever?

Golden Retrievers zijn makkelijk op te voeden en voelen zich overal thuis, ook in het gezelschap van kleine kinderen en andere dieren. Ze zijn dol op spelen. Ze zijn niet geschikt als waakhond, want daar is hun karakter simpelweg veel te vriendelijk voor. Wanneer je genoeg tijd hebt om lekker te wandelen en te spelen is de Golden Retriever een goede keuze voor jou.


Over de schrijver
Jan schrijft al vele jaren over uiteenlopende zaken. Honden spelen als van jongs af aan een belangrijke rol in zijn leven. Na 3 boxers heeft hij nu een Labrador en een prachtig gezin met 4 kids.
Reactie plaatsen