Grote hondenrassen | De avonturen en uitdagingen van een groot hondenras in huis

Denk jij erover na om een groot hondenras in jouw leven te verwelkomen? Fantastisch idee! Je zult een maatje erbij krijgen. Maar heb je wel eens nagedacht over de uitdagingen die deze knuffelbeer met zich mee kan brengen. Het vinden van een bank die groot genoeg is, is nog maar het begin. Blijf lezen om meer te ontdekken over de kenmerken en uitdagingen van het bezitten van een groot hondenras.

Wat maakt een hond een groot ras?

Dus, wat maakt een hond nu precies een groot ras? Om zich bij de grote jongens te voegen, moet een hond een schouderhoogte hebben van minimaal 60 centimeter. De grootste hondenrassen kunnen zelfs oplopen tot wel één meter, zoals de Duitse of Deense Dog. Bovendien wordt een hond meestal beschouwd als een groot ras als hij minstens 30 kilogram weegt bij volwassen leeftijd. Kortom, we hebben het hier over échte knuffelcapaciteit!

Kenmerken van grote hondenrassen

Grote hondenrassen hebben niet alleen een indrukwekkend formaat, maar ze hebben ook nog andere opvallende kenmerken. Zo hebben grote rashonden een sterke fysieke bouw. Ze hebben beter ontwikkelde spieren en botten dan kleinere rassen. Geen wonder dat ze vroeger vaak werden ingezet voor fysieke taken. 

Een ander kenmerk van deze giganten is hun langzamere groei. Het duurt bij grote hondensoorten langer voordat ze volwassen en uitgegroeid zijn. Met deze langere groeiperiode komt ook een grotere behoefte aan de juiste voeding en verzorging. Helaas zijn gewrichtsproblemen vaak een bijwerking van het ‘gigant’ zijn. Er zijn ook andere medische aandoeningen waar een grote hond vatbaarder voor is. Zo worden artritis en heupdysplasie vaak bij grote hondensoorten aangetroffen.

Oh, en ze hebben natuurlijk ook een hogere energiebehoefte! Ze groeien meer, bewegen meer en zijn alerter. Grote honden zijn hierdoor vaak ook speelser. Maar wees gerust, ze zijn niet alleen sterk, maar ook intelligent! Zo zijn ze ook gemakkelijk te trainen.

En niet te vergeten, grote hondenrassen hebben ook een bepaald temperament. Volwassen grote honden zijn vaak kalm en geduldig. Hoewel ze een grotere energiebehoefte hebben, kunnen ze hier goed mee om gaan. Verder zijn ze erg beschermend, waakzaam en zeer loyaal. Door deze eigenschappen en hun sociale karakter kan je gemakkelijk een emotionele en fysieke band met ze krijgen. Je zult je nooit eenzaam voelen.


Verzorging van grote hondenrassen

Grote hondenrassen verschillen niet alleen in hun kenmerken van andere rassen, maar ook in hun verzorging. Een grote hond heeft natuurlijk een bijpassende verzorging nodig. Net zoals bij elk ras, is de verzorging afhankelijk van de leeftijd van de hond. Een pup heeft namelijk meer verschillende voedingsstoffen en training nodig. De pup-fase is belangrijk voor de groei, gezondheid en ontwikkeling van de hond. Een grote hond heeft een langere groei en ontwikkeling. Hierdoor moet je dus ook meer aandacht besteden aan de verzorging ervan. 

Voeding

Een groot hondenras heeft dus over het algemeen meer voeding nodig. Klinkt best logisch toch? Een groter lichaam vereist nu eenmaal meer brandstof om te groeien. Zorg daarom voor een uitgebalanceerd dieet met speciaal hondenvoer voor grote hondenrassen. Een groot hondenras heeft meer voedingsstoffen nodig voor botten en spieren dan een klein hondenras. Let er ook op dat je de voeding van je hond aanpast aan de leeftijd, de grootte en de soort van je hond. Grote honden eten namelijk ook grotere brokken en kunnen zich verslikken in kleinere brokken.

Deze grote voedselinname zorgt natuurlijk voor een hoger energielevel. Hierdoor zijn grote honden vaak energieker en speelser. Een grote hondensoort heeft dus meer wandelingen en speeltijd nodig dan een klein hondensoort. Ga dus lekker het veld op en doe een ‘workout’ met je hond. Handig toch? Zo blijf jij tenminste ook nog fit!


Medische problemen bij grote hondenrassen

Grote hondenrassen hebben ook andere medische zorg nodig. Zij zijn namelijk gevoeliger voor bepaalde ziektes en gewrichtsproblemen. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor controles zijn daarom een must. Zorg ook dat jouw hond de juiste vaccinaties heeft om de gezondheid te bevorderen. Dit kan niet alleen financiële, maar ook emotionele stress opleveren.

Haarverzorging

Verder zijn er enkele verschillen in haarverzorging tussen grote en kleine hondenrassen. Grote honden hebben vaak langer haar. Dit zorgt voor meer klitten en wrijving. Hierdoor moet er meer aandacht besteed worden aan het borstelen en verzorgen van hun vacht. Grote hondensoorten moeten ook vaker geborsteld worden omdat ze meer haarverlies hebben. Zo voorkom je namelijk dat je huis wordt bedekt met de haarvacht van een mammoet. 

Training

De training voor grote honden verschilt ook van die van kleine of middel honden. Grote honden vereisen meer discipline tijdens hun puppytijd. Hierdoor zijn ze als volwassen hond namelijk kalmer, loyaal en gehoorzaam. Vanwege hun grootte is het belangrijk om ze goed te laten socialiseren. Begin dus vroeg met trainen en laat je hond kennis maken met andere honden, mensen en situaties. 

Het is altijd handig om professioneel advies te vragen over jouw specifiek groot hondenras. Elk hondenras is immers anders. Maar één ding is zeker: grote honden hebben altijd liefde en aandacht nodig. Met een grote hond heb je eigenlijk geen partner meer nodig. Gewoon lekker samen een filmavondje houden met je harige maatje is genoeg!   


Overwegingen bij het kiezen van een groot hondenras 

Jij overweegt het dus om een grote hond te nemen? Dan moet je natuurlijk wel eerst rekening houden met een aantal zaken. Ontdek hier waar je zoal aan moet denken voordat jij deze gigant in huis neemt. 

Ten eerste is ruimte een belangrijke factor. Een groot hondenras heeft meer fysieke ruimte nodig vanwege zijn hoogte en lengte en zijn energieniveau. Niet alleen in huis, maar ook in de auto en in de tuin heb je voldoende ruimte nodig. En laten we de ruimte die ze innemen met hun speeltjes en bedden niet vergeten. Echter zijn er grote hondenrassen die juist rustiger zijn en minder ruimte nodig hebben. 

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken of je voldoende tijd en energie hebt om een grote hond op te voeden en te trainen. Ook moet je je bedenken hoe fysiek actief je kan zijn met je hond. Een grote hond, vooral als pup, is namelijk graag actief bezig. Ze willen veel uitgelaten worden, spelletjes spelen en vol energie de wereld ontdekken. 

Grote hondenrassen en jouw gezin

De derde factor waar je aan moet denken bij het aanschaffen van een grote hond is je gezin. Grote honden kunnen namelijk best intimiderend zijn voor kleine kinderen. Ze barsten vaak van de energie en stuiteren als stuiterballen door het huis. Dit doen ze ook met veel kracht en enthousiasme. Dit is voor jonge kinderen natuurlijk niet ideaal. Maar maak je geen zorgen, grote honden kunnen juist heel goed met kinderen overweg.


Grote hond, hoge kosten?

Laten we het hebben over de financiële kosten van grote honden. Ze zijn namelijk een grotere financiële last dan kleinere honden. Dit niet alleen in de aankoop, maar ook in de verzorging. Grote honden hebben over het algemeen meer gezondheidsproblemen. Meer bezoekjes aan de dierenarts betekent natuurlijk een legere portemonnee. Verder kan het voedsel voor grote hondensoorten duurder zijn. En als laatste zijn de accessoires voor grote honden ook vaak duurder. Zorg dus dat je bankrekening klaar is voor deze grote viervoeter!

De vierde factor waar je rekening mee wilt houden is het sociale aspect. Sommige mensen hebben namelijk angsten voor grote honden. Dit kan tot nogal vervelende situaties leiden. Verder zijn er sommige evenementen waar je een grote hond niet mee naartoe mag of kan nemen. Laten we eerlijk zijn, een hond van één meter hoog past gewoon niet in een knus café. 

Lijst van grote hondenrassen

 1. Akita

 2. Alaskan Malamute

 3. Anatolische Herder

 4. Beauceron 

 5. Berner Sennenhond

 6. Bloedhond

 7. Bordeauxdog

 8. Boxer

 9. Bullmastiff

 10. Cane Corso 

 11. Chow Chow

 12. Dalmatiër

 13. Dobermann

 14. Dogo Argentino

 15. Duitse Dog

 16. Duitse Herder

 17. Engelse Mastiff

 18. Flatcoated Retriever

 19. Labrador Retriever

 20. Gordon Setter

 21. Grote Zwitserse Sennenhond

 22. Ierse Setter

 23. Ierse Wolfshond

 24. Italiaanse windhond

 25. Japanse Akita

 26. Kuvasz

 27. Labrador Retriever

 28. Leonberger

 29. Mastiff

 30. Newfoundlander

 31. Old English Sheepdog

 32. Oud Duitse Herdershond

 33. Rhodesian Ridgeback

 34. Rottweiler

 35. Sint Bernard

 36. Siberische Husky

 37. Staffordshire Bull Terrier

 38. Tervuerense Herder

 39. Tibetaanse Mastiff

 40. Vizsla

 41. Weimaraner

 42. Witte Herder

 43. Zwarte Russische Terriër 

 44. Zwitserse Witte Herder

 45. Boerboel

 46. Bull Terrier

 47. Amerikaanse Bulldog 

 48. Pyreneese Berghond

 49. Grote Poedel 

Verantwoord Hondenbezit

Verantwoord hondenbezit is essentieel om het welzijn van grote rashonden te waarborgen. Verantwoord hondenbezit is belangrijk vanaf de aanschaf en gedurende het hele hondenleven. Lees verder voor tips om een verantwoorde hondenbezitter te zijn. 

Laten we beginnen bij het begin: de aanschaf. Neem de tijd voordat je deze stap zet. Informeer jezelf grondig over de verantwoordelijkheden die gepaard gaan met het hebben van een grote hond. Goede voorlichting voorkomt spijt en zorgt voor kwispelende staartjes. 


Wil jij een verantwoorde hondenbezitter zijn?

Adopteer dan een hond uit het asiel of een reddingsgroep. Op die manier geef jij een verwaarloosd dier een fijn tweede leven bij een liefdevol baasje. Honden komen vaak verwaarloost het asiel binnen, maar verlaten het asiel weer gezond en vrolijk. Een goede daad doen geeft ook jou een goed gevoel, nietwaar? 

Laten we de gezondheid niet vergeten. Breng regelmatig een bezoek aan de dierenarts om alle benodigde vaccinaties en medicijnen voor jouw hond te regelen. Plaats ook meteen een microchip, zodat jouw hond geïdentificeerd wordt. Hoewel grote honden trouw zijn, kunnen ze toch vermist raken. Laat jouw hond dus niet alleen en onbeschermd op straat rondlopen.

Conclusie 

Ben jij erover na aan het denken om een grote hond aan te schaffen? Super leuk idee! Maar zorg je dan wel eerst dat je bovenstaande informatie goed doorleest en je goed laat adviseren? Je moet namelijk fysiek, financieel en sociaal goed voorbereid zijn. Denk je toch dat jij er klaar voor bent? Adopteer dan een grote hond van een asiel of reddingsgroep. Het is zeker de moeite waard! Reactie plaatsen