Berner Sennenhond, een grote hond met een zachtaardig karakter
02 juni 2022 
5 min. leestijd

Berner Sennenhond, een grote hond met een zachtaardig karakter

Overweeg je een Berner sennenhond te nemen? De Berner sennenhond is een grote, intelligente hond die ook erg zelfstandig is. De hond heeft een lief en zachtaardig karakter, wat de hond geschikt maakt als een lieve gezinshond. Ontdek in dit artikel of dit het juiste ras is voor jou.

Korte samenvatting

  • Berner sennenhonden zelfstandige honden;
  • De Berner sennenhond zijn grote honden;
  • Berner sennenhonden hebben een lief en rustig karakter;
  • De Berner sennenhond is gevoelig voor onder andere gewrichtsproblemen;
  • De Berner sennenhond wordt gemiddeld 7 jaar oud;
  • De Bernersennenhond is aanhankelijk voor vertrouwde personen.

Twee-berner-sennenhonden-vrolijk-in-het-gras.

Voor- en nadelen van een Berner Sennenhond

Voordelen:

  • Berner sennenhonden zijn intelligente honden;
  • Een Berner sennenhond is geschikt voor een beginner;
  • De Berner sennenhond is een echte gezinshond;
  • Berner sennen kunnen goed overweg met kinderen.

Nadelen:

  • Dit ras heeft een aanleg voor gewrichtsproblemen;
  • Door zijn grote formaat, heeft de hond ook veel voeding nodig. Dit brengt weer allemaal kosten met zich mee;
  • Berner sennenhonden kunnen snel overgewicht krijgen;
  • De hond verliest veel haar.

Uiterlijke kenmerken

De Berner sennenhond is een grote en stevige hond. De hond heeft een herkenbare kop met driehoekige oren en een stevige snuit. Berner Sennen hebben een aantrekkelijke uiterlijk. Zijn kop heeft 3 kleuren:  zwart,wit en bruin. Deze kleuren komen ook weer terug in de rest van zijn vacht. Zijn vacht heeft een diep zwarte basiskleur. Je ziet ze vaak met een witte borstvlek en een witte vlek op zijn snuit.  Voor de rest heeft de hond bruinrode vlekken op zijn wangen en boven de ogen. Ook heeft de hond meestal witte poten. De Berner sennenhond heeft een dikke vacht die half lang is, glad of golvend.

De Berner sennenhond behoort tot de grote hondenrassen met zijn schofthoogte van 64 tot 70 centimeter bij een reu. De schofthoogte van een teef is 58 tot 66 centimeter. De gewrichten van volwassen Berner sennen honden liggen gemiddeld tussen 40 tot 60 kilo. Het kan voorkomen dat de volwassen honden overgewicht krijgen. Dit komt dan doordat ze te weinig beweging krijgen of juist te veel voeding.

Berner-Sennenhonden-houden-van-wandelen.

Persoonlijkheid en karakter

Berner sennenhonden zijn sociale en vriendelijke honden. De honden kunnen op jonge leeftijd nog druk zijn. Als ze ouder zijn, zijn het vooral rustige en lieve honden. Agressief gedrag komt bijna niet voor bij dit ras. De Berner sennen hond is een slimme hond. Ze leren snel en bij een goede opvoeding zijn ze ook meestal gehoorzaam.

De Berner sennenhond is een echte gezinshond door zijn zachtaardige en vriendelijke karakter.  Laat de jonge hond altijd eerst kennismaken met de andere huisdieren. Hierdoor zal de Berner sennenpup sneller worden geaccepteerd. Deze speelse hond is altijd vrolijk. De honden zijn goed met kinderen. Ze vinden het bijvoorbeeld leuk om met de kinderen te spelen. Berner sennenhonden zijn zelfstandige dieren door zijn afkomst. Je moet ze alleen niet te vaak alleen thuis laten voor een lange tijd. Hierdoor kan de hond zich eenzaam gaan voelen en slaat de verveling toe. De Berner sennen is dan eerder in staat om kattenkwaad uit te halen.

Verzorging

De dikke vacht van de Berner sennenhond heeft veel verzorging nodig. De vacht moet regelmatig geborstelt worden om klitten te voorkomen. Tijdens de ruiperiode moet dit vaker, het liefst moet er in deze periode elke dag geborstelt worden.

Ook is het belangrijk om regelmatig de oren, ogen, nagels en tenen te controleren. Kijk of daar geen vuil achterblijft, wat ittitaties kan veroorzaken. Houd ook bij of de vacht niet te lang wordt bij de tenen. Zodra dit wel gebeurt, moet dit bijgeknipt worden. Het gebit van de hond moet ook regelmatig even gecontroleerd worden of er geen zwellingen of ontstekingen zijn.

Beweging en speelsheid

De Berner sennenhond heeft voldoende beweging nodig. Ze  houden ervan om lekker actief bezig te zijn. De honden vinden mentale uitdagingen ook leuk. Denk hierbij aan bijvoorbeeld intelligentiespeelgoed of sporen zoeken. Berner sennenhonden hebben vaak last van gewrichtsproblemen. Daarom is het belangrijk om goed in de te gaten houden dat de hond niet overbelast wordt door bijvoorbeeld te veel beweging. Of door te veel voeding.

Berner-sennenpup-speelt-in-het-gras.

Geschiedenis

De Berner sennenhond werd oorspronkelijk als een boerderijhond gehouden in Zwitserland. Ze werden in dat land veel gebruikt om het vee te hoeden. Ook werden ze vaak ingezet om de erven van de boerenfamilies te beschermen. De Berner sennen hond werd vroeger ook gebruikt toen de Romeinen de Alpen passeerden. Ze gebruikten de honden voor allerlei soorten taken, bijvoorbeeld het bewaken van het vee dat mee ging met de legers. De hond werd ook veel gebruikt als vecht- en jachthond in die tijd.

Gezondheidsproblemen

Er zijn verenigingen die zich bezig houden met de gezondheid van de Berner sennenhond. Voorbeelden hiervan zijn de Nederlandse Berner Sennen Vereniging en Vereniging de Berner Sennenhond.

Net zoals bij andere honden kan ook de Berner sennenhond een aantal erfelijke aandoeningen hebben. De belangrijkste erfelijke aandoeningen van de Nerderlandse populatie Berner Sennenhond volgens recent onderzoek van Universiteit Utrecht zijn:

  • Heupdysplasie (HD);
  • Elleboogdysplasie (ED);
  • Mastocytoom;
  • Histiocytair sarcoom (HS)/ Maligne Histiocytose (MH).

Opvoeden en socialiseren

Doordat de Berner sennenhond een grote hond is, is het wel handig dat de hond een goede opvoeding krijgt. De opvoeding begint al bij de puppy's. Op jonge leeftijd kan de hond veel makkelijker en sneller nieuwe dingen aanleren dan wanneer hij ouder is. Op latere leeftijd zal de hond zelfstandig worden. Het is hierdoor lastiger om de hond nieuwe dingen aan te leren. Dus ga sowieso naar puppycursus met je Berner sennenpup.

Een goede socialisatie is erg belangrijk bij honden. De Berner sennenhond is van nature al sterk gericht op mensen. Ontwikkel een open, en nieuwsgierig karakter bij je hond door je puppy te laten wennen aan vremde mensen, andere dieren en nieuwe geluiden die je bijvoorbeeld op straat kan tegenkomen. Houd er ook rekening mee dat de pup dan voldoende rust krijgt, om alles te verwerken. Als de hond niet went aan vreemde mensen, kan de Berner sennen hond al snel wantrouwend worden door zijn waakse aanleg.

Schattige-Berner-sennenpup-in-het-gras.

Geschikt voor beginners?

Voor een Berner sennenhond heb je geen specifieke ervaring nodig. Hierdoor is dit ras geschikt voor beginners. Zorg er wel voor dat je goed geïnformeerd bent voordat je de Berner sennen hond aanschaft. Zo ontdek je zijn karakter en dan weet je hoe je dit ras moet verzorgen. Het is altijd aan te raden om een puppycursus te volgen. Hiervoor zorg je voor een goede basisopvoeding.

Kosten

Een Berner sennenhond met een stamboom kost gemiddeld €950,-. Daarnaast komen er nog kosten bij voor andere benodigdheden zoals, hondenbelasting, hondenmanden, halsbanden en een bench. Ook eet een Berner sennenhond veel vanwege zijn formaat. Het hangt af van het soort voer die je gebruikt, maar gemiddeld kost het voer per maand €50,-.

Slotalinea

Voor een Berner sennenhond heb je geen specifieke ervaring nodig. De Berner sennenhond is een echte gezinshond die ook goed met kinderen om kan gaan. De hond behoort tot een van de grote hondenrassen. De Berner sennenhond past echt bij je als je ook graag buiten bent net zoals de Berner sennen hond.


Over de schrijver
Jan schrijft al vele jaren over uiteenlopende zaken. Honden spelen als van jongs af aan een belangrijke rol in zijn leven. Na 3 boxers heeft hij nu een Labrador en een prachtig gezin met 4 kids.
Reactie plaatsen