Cane corso, een intelligente, sportieve en krachtige hond
03 juni 2022 
5 min. leestijd

Cane corso, een intelligente, sportieve en krachtige hond

Overweeg je een Cane Corso te nemen? Wees dan voorbereid op deze intelligente werkhond. De Cane Corso is ook een echte gezinshond. Ze beschermen het gezin en ze kunnen goed met kinderen overweg. De Cane Corso zit vol met energie. Het is daarom belangrijk dat de hond veel beweging krijgt. De Cane Corso is vrij makkelijk te verzorgen, toch is dit ras geen aanrader voor beginners. In dit artikel ontdek je of dit ras iets voor jou is.

Korte samenvatting

 • De Cane Corso is een sportieve en krachtige hond, die ook nog eens erg intelligent is;
 • Cane Corso's worden gemiddeld 10 tot 12 jaar oud;
 • De Cane Corso kan goed met kinderen overweg;
 • De Cane Corso Italiano heeft met onbekende mensen de tijd nodig om ze te kunnen vertrouwen;
 • De Cane Corso is geen aanrader voor beginners.

Zwarte-Cane-corso-met-witte-vlekken.

Voor- en nadelen van een Cane Corso

Voordelen:

 • Cane Corso's zijn makkelijk met kinderen;
 • Cane Corso's hebben niet veel verzorging nodig;
 • Cane Corso's zijn intelligente honden;
 • Cane Corso's zijn echte gezinshonden;
 • De Cane Corso is een echte werkhond.

Nadelen:

 • De Cane Corso is niet geschikt voor beginners;
 • De Cane Corso kan koppig overkomen als je de regels niet goed aangeeft;
 • Cane Corso's zullen onbekende mensen niet meteen vertrouwen;
 • Cane Corso's hebben veel beweging nodig.

Uiterlijke kenmerken

De Cane Corso zijn grote, krachtige honden. Je kunt de honden herkennen door hun gefronste voorhoofd, hun brede kop en de hangende oren. De Cane Corso heeft een korte staart die vaak laag staat.

Een volwassen Cane Corso is een grote hond. Een volwassen teef kan tot 66 centimeter groot worden en weegt gemiddeld tussen de 40-45 kg. Een volwassen reu kan tot 70 centimeter groot worden en weegt gemiddeld tussen de 44-50 kg.

De Cane Corso heeft een korte glanzende vacht. Zijn vacht is erg dicht en glazend. Je ziet vaak een Cane Corso met een zwarte vacht. Door het krachtige uiterlijk en zijn donker masker maakt dit de Cane Corso tot een ideale waakhond. Je hebt  de vacht ook in andere kleuren zoals, grijs, blond, beige of rood. De ogen van de Cane Corso zijn vaak bruin.

Bruine-Cane-Corso-op-het-gras.

Persoonlijkheid en karakter

De Cane Corso is een zeer loyale, krachtige en sportieve hond. Daarnaast is de hond ook erg intelligent. Ze weten goed hoe ze een situatie moeten aanpakken. Je moet wel duidelijk de regels aangeven door een duidelijke en goede opvoeding te geven. Als dit niet duidelijk is voor de hond, kan de Cane Corso zelf de regels gaan bepalen. Hierdoor komen ze koppig over.

Wanneer Cane Corso's onbekende mensen tegen komen, zullen ze deze in eerste instantie niet vertrouwen. De honden hebben hun tijd nodig om te kijken of er gevaar rond loopt. Dit maakt de honden erg waakzaam.

De Cane Corso brengt ook graag tijd door met het gezin. De honden zijn erg makkelijk met kinderen. Dit hondenras is erg beschermend naar het gezin wanneer de honden denken dat er gevaar is.

Verzorging

Een Cane Corso is over het algemeen makkelijk als het gaat om de verzorging van de hond. De Cane Corso heeft namelijk niet veel verzorging nodig. Door hun korte vacht is het voldoende om minimaal 2 keer in de week de vacht te borstelen om de losse haren te verwijderen.

Verder is het belangrijk dat je goed de ogen en de oren regelmatig controleert. Vergeet ook niet  het gebit van de hond goed te bekijken. Het is niet nodig om de hond elke week in bad te doen. Doe dit wel eens in de zoveel tijd om hardnekkig vuil te verwijderen.

Beweging en speelsheid

De Cane Corso is erg actief en heeft daarom veel beweging nodig. Vooral op jonge leeftijd is het erg belangrijk dat de jonge hond veel beweging krijgt. Hierdoor kan de hond zijn energie kwijt. Naast wandelingen is het ook belangrijk dat de Cane Corso veel rent en speelt. De Cane Corso is een sportieve hond. Hierdoor is het belangrijk dat je ook sportieve activiteiten onderneemt met je hond.

Geestelijke uitdagingen zijn goed voor Cane Corso Italiano. Denk hierbij aan opsporen van bijvoorbeeld een bot of de hond laten spelen met een bal. Tijdens de puppy- of gehoorzaamheidscursus onderneemt je hond allerlei oefeningen en spelletjes. Hiermee zorg je ervoor dat je hond actief zijn hersenen moet gebruiken.

Vrolijke-Cane-Corso-speelt-in-het-water.

Geschiedenis

De Cane Corso komt oorspronkelijk uit Italië. Cane betekent in het Italiaans ''hond''. Cane komt van het Griekse woord Cortos, wat binnenhofbescherming betekent. En dat maakt tevens duidelijk waarvoor de Cane Corso ooit bedoeld was. In het Romeinse rijk werden deze honden gebruikt als waakhond en herdershond. In 1992 was de eerste Cane Corso van Noord-Italië naar Nederland gehaald. De huidige Cane Corso Italiano is een betrouwbare hond die ook nog erg sportief is.

Gezondheidsproblemen

Met een goede verzorging kunnen Cane Corso's 10 tot 12 jaar worden. Net zoals andere grote hondenrassen heeft de Cane Corso ook medische aandoeningen.

Veel voorkomende ziektes bij dit ras zijn:

 • Gewrichtspijn;
 • Maagkantelingen;
 • Epilepsie.

Een aantal erfelijke aandoeningen die kunnen voorkomen bij de Cane Corso:

 • Heupdyplasie;
 • Elleboogdysplasie;
 • Artrose;
 • Prolaps van glandula membrana nictitans, ook wel Cherry eye genoemd.

Opvoeden en socialiseren

Cane Corso's laten zich gemakkelijk opvoeden, doordat ze intelligent zijn. De honden begrijpen snel wat er van ze wordt verwacht. Wees wel duidelijk, bepaal je regels, jij bent de baas. Als je niet duidelijk bent met wat je wel en niet wilt, gaat de hond zijn eigen regels bepalen.

De Cane Corso zal niet zonder reden agressief worden. De opvoeding moet eigenlijk van jongs af aan worden gestart met bijvoorbeeld een puppycursus. De ervaringen die de Cane Corso puppy's op jonge leeftijd opdoen, nemen ze mee als ze ouder worden.

Net zoals bij andere honden is een goede socialisatie belangrijk. Je kan hiervoor ook begeleiding krijgen vanuit een professionele hondenschool.

Geschikt voor beginners?

Ondanks Cane Corso's makkelijk te verzorgen zijn, zijn de honden geen aanrader voor beginners. Dit heeft te maken met zijn soms ontwapende intelligentie. Je moet de honden goed kunnen opvoeden, zodat ze niet hun eigen regels gaan maken. Hierdoor kunnen koppig en eigenwijs worden.

De Cane Corso heeft een rustig baasje nodig die ervaring met honden heeft. Als je een Cane Corso neemt, is het verstandig om een jonge pup te nemen. De opvoeding moet namelijk al op jonge leeftijd gestart worden. Hierdoor geef jij de hond de opvoeding die het beste bij jou past.

Zwarte-Cane-Corso-bij-het-water.

Kosten

De kosten van de Cane Corso zijn verschillend. Dit is afhankelijk van de herkomst van de hond. Een hond met een stamboekinschrijving kost gemiddeld €1100,-  denk naast het kopen van de hond ook aan de kosten van voeding, bench, water- en drinkbak, riem, dierenarts en hondbelasting. Als je deze hond aanschaft, is het belangrijk dat je goed weet waar de hond vandaan komt. Het is bijvoorbeeld niet aan te raden om een goedkope hond via het internet te kopen. Vaak is de hond niet goed opgevoed of heeft hij medische aandoeningen, waardoor dit nog allemaal extra kosten met zich mee brengt.

Slotalinea

De Cane Corso is een sportieve grote hond, die veel energe kwijt moet. De Cane corso is ook erg intelligent. Ze begrijpen goed hoe ze een situatie moeten aanpakken. De honden kunnen moeite hebben met vreemde mensen die over de vloer komen. Ze zullen deze mensen niet gelijk vertrouwen. Ondanks dat is het toch een geliefde gezinshond.

Over de schrijver
Jan schrijft al vele jaren over uiteenlopende zaken. Honden spelen als van jongs af aan een belangrijke rol in zijn leven. Na 3 boxers heeft hij nu een Labrador en een prachtig gezin met 4 kids.
Reactie plaatsen