De Australische herder: Een ongelooflijke mix van energie, intelligentie en affectie
Jan
10 oktober 2023 
12 min. leestijd

De Australische herder: Een ongelooflijke mix van energie, intelligentie en affectie

Heb jij je wel eens afgevraagd wat de Australische Herder zo'n uniek en veelzijdig ras maakt? Dit artikel duikt in de bijzondere wereld van deze intelligente en energieke honden. Het is bedoeld voor zowel huidige eigenaren van een Australische Herder als mensen die overwegen om dit bijzondere ras aan hun gezin toe te voegen. 

Verwacht alles te ontdekken, van hun fascinerende geschiedenis en kenmerken tot de unieke verzorgingsbehoeften en trainingsbenaderingen. Dus ben je een nieuwkomer in de wereld van de Australische Herder? Of je ben je al verliefd op deze geweldige honden? Met dit artikel weet je in 10 stappen alles over Australische Herders.


De Australische Herder in 60 seconden

 • De Australische herder of Australian Shephard is een Amerikaans ras, niet Australisch. De naam Australian Shepherd komt mogelijk van Australische schapen die ze hoedden. Voorouders zoals de Border Collie en Spaanse herdershonden geven de Aussie zijn unieke vaardigheden en uiterlijk.

 • Aussies zijn middelgrote en atletische honden. Ze zijn bekend om hun opvallende vacht en ogen. Hun vacht varieert van blauw merle tot rood. Hun ogen kunnen verschillende kleuren hebben, waaronder blauw, amber en zelfs tweekleurig.

 • De Aussie is een actieve, slimme hond die graag betrokken is bij het gezin. Ze zijn goed met kinderen, maar hun herdersinstinct kan leiden tot 'hoedgedrag'. Dit is gemakkelijk te voorkomen door socialisatie. Australische herders vereisen veel beweging en mentale uitdagingen om ongewenst gedrag te vermijden.

 • Aussie's kunnen vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie en oogziekten. De merle vachtkleur kan leiden tot gehoor- en zichtproblemen bij onverantwoord fokken. Ondanks deze gezondheidsuitdagingen, kunnen ze 12-15 jaar leven met de juiste zorg en aandacht. Hun vacht vereist regelmatig borstelen.

 • Aussie's, beroemd om hun intelligentie en leervermogen, zijn geweldig om te trainen en uitstekend in hondensporten. Ze hebben een baasje nodig dat consistent en duidelijk is in de training. Ondanks hun liefde voor leren en werken, moeten ze ook voldoende tijd krijgen om gewoon hond te zijn. Balans is onmisbaar voor een gelukkige en gezonde Aussie.

 • Een gebalanceerd en voedzaam dieet is noodzakelijk voor de Australische herder, met speciaal samengesteld hondenvoer voor een actieve, middelgrote hond. Ze kunnen gevoelig zijn voor voedselallergieën, dus let op tekenen van allergische reacties. Zorg altijd voor vers water en houd het gewicht van je hond in de gaten om gezondheidsproblemen te voorkomen.

 • Het opvoeden van een Australische herder pup is energiek en bevredigend. Socialisatie en vroege, consistente training zijn noodzakelijk voor hun ontwikkeling. Het is belangrijk om een verantwoordelijke fokker te vinden bij de aanschaf, gezien hun populariteit en bijbehorende kosten.

 • Een Aussie past goed bij mensen met actieve levensstijlen. Ze houden van lange wandelingen en hondensporten. Deze loyale honden ontwikkelen een sterke band met hun baasje. Ze zijn over het algemeen goed met kinderen en andere huisdieren als ze vroeg zijn gesocialiseerd.

 • De aanschafkosten van een Australische herder variëren tussen de 900 en 2000 euro, afhankelijk van de fokker en vraag. Er zijn echter ook lopende kosten zoals voedsel, verzorgingsproducten, dierenartsbezoeken, vaccinaties en mogelijke kosten voor hondentraining en gezondheidsproblemen.


1. De voor- en nadelen van een Australische Herder


Voordelen Australische Herder:

 1. Intelligentie: De Australische Herder is een zeer slimme hond die snel nieuwe vaardigheden leert.

 2. Energie: Dit ras staat bekend om zijn hoge energieniveau en vereist veel lichaamsbeweging. Een ideale hond voor actieve eigenaren!

 3. Gezelschap: Deze honden zijn zeer sociaal en houden ervan om bij hun gezin te zijn.

 4. Veelzijdigheid: Australische Herders zijn geweldige werkhonden en kunnen worden getraind voor verschillende taken, zoals het hoeden van vee en speurwerk.

 5. Loyaliteit: Australian Shepherds zijn zeer loyaal aan hun eigenaren en zijn over het algemeen zeer beschermend.

 6. Aanpasbaarheid: Australische Herders passen zich goed aan verschillende levensstijlen en omgevingen, zolang ze maar voldoende lichaamsbeweging en stimulatie krijgen.

 7. Waakzaamheid: Deze honden zijn van nature waakzaam, waardoor ze een goed gevoel van veiligheid kunnen bieden aan hun eigenaren.


Nadelen Australische Herder:

 1. Hoge energie: Hoewel hun hoge energieniveau een voordeel kan zijn, kan het ook een nadeel zijn als ze niet genoeg lichaamsbeweging krijgen.

 2. Behoefte aan stimulatie: Ze hebben veel mentale en fysieke stimulatie nodig, anders kunnen ze zich vervelen en destructief gedrag vertonen.

 3. Verzorging: Australische Herders hebben een dikke vacht die regelmatig verzorgd moet worden.

 4. Gezondheidsproblemen: Sommige lijnen van Australische Herders kunnen vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie en erfelijke oogziekten.

 5. Training: Hoewel ze intelligent zijn, vereisen ze consequente training vanwege hun onafhankelijke en soms eigenzinnige aard.

 6. Herderinstinct: Dit instinct kan leiden tot het hoeden van kinderen of kleinere dieren, wat soms problematisch kan zijn.

 7. Geluidsniveau: Australische Herders kunnen behoorlijk luidruchtig zijn, ze hebben de neiging om te blaffen als ze zich vervelen, opgewonden zijn of een potentiële dreiging waarnemen.


2. Geschiedenis en oorsprong van de Australische herdershond

Laten we een sprong in de tijd maken en de roots van de Australische herder verkennen. De Australische herder staat ook bekend als Aussie. Ondanks de naam "Australische" herder, is het ras ironisch genoeg niet uit Australië afkomstig. De Australische herder vindt zijn oorsprong in het Amerikaanse Westen, als een onvermoeibare werker op boerderijen en ranches.

Australische herder: waar komt die naam vandaan

De Australische herder werd zeer gewaardeerd door veehouders voor zijn veelzijdige vaardigheden en buitengewone intelligentie. Ze waren (en zijn nog steeds) experts in het hoeden van schapen. Maar hoe zit het dan met de Australische link? Het vermoeden is dat ze vernoemd zijn naar de schapen die ze hoedden. Veel schapen die naar Amerika werden geïmporteerd kwamen namelijk uit Australië.

Voorouders van de Australian Shepherds: Border Collies en de Spaanse Herder

In deze kleurrijke geschiedenis zijn er ook invloeden van verschillende hondenrassen die bijgedragen hebben aan de ontwikkeling van de Aussie. De mogelijke voorouders zijn onder andere de Border Collie. Maar ook verschillende Baskische en Spaanse herdershonden die Baskische herders naar Amerika hebben gebracht. Dat verklaart hun indrukwekkende herdersvaardigheden en prachtige vacht.

Dus ondanks de wat verwarrende naam, is de Australische herder een product van het Amerikaanse Westen. Een hond met een flinke dosis internationale invloed!


3. Uiterlijk en kenmerken van de Australian Shepherd

Australische herders zijn echte schoonheden in de hondenwereld. Ze zijn middelgrote honden, krachtig gebouwd en hebben een atletische verschijning. Een typische volwassen Australian Shepherd staat ongeveer 46 tot 58 centimeter hoog aan de schouder. Hun gewicht varieert tussen de 16 tot 32 kilogram, afhankelijk van het geslacht en de algehele bouw.

Van blue merle en red merle tot opvallende blauwe ogen

Nu, laten we eens praten over hun werkelijk adembenemende vacht. Aussies zijn bekend om hun dikke, dubbele vacht die kan variëren van recht tot licht golvend. De kleuren zijn wat echt fascinerend is. Ze kunnen blauw merle (een zilvergrijze kleur, gevlekt of gemarmerd met zwart), zwart, rood merle (licht parel tot donker koperrood, gevlekt of gemarmerd), of helemaal rood zijn.

En dan hebben we het nog niet eens over hun opvallende ogen gehad. Die kunnen blauw, amber, groen, hazelnoot of zelfs 2 verschillende kleuren hebben!

4. Karakter en gedrag: harde werker die graag bij familie is

De Australische herder is een hond met een energiek en levendig karakter. Deze actieve honden staan bekend om hun hoge intelligentie, werklust en loyale aard. Ze zijn ongelooflijk toegewijd aan hun baasje en houden ervan om betrokken te zijn bij alle familieactiviteiten. Ze zijn de definitie van een 'harde werker' en vinden niets leuker dan een taak om te voltooien.

Voorkom kuiten bijten met goede socialisatie

Een Aussie is niet alleen een werkhond, maar ook een uitstekende gezinshond. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Als ze tenminste van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn. Maar wees gewaarschuwd: hun herdersinstinct kan soms de overhand krijgen. Dit kan leiden tot het 'hoeden' van kleine kinderen of zelfs het zachtjes knijpen in de kuiten. Dit is echter gemakkelijk te corrigeren met de juiste training.

Energieke honden die regelmatige beweging nodig hebben

Onthoud dat deze hondenras, gezien hun energieniveau en intelligentie, veel beweging en mentale stimulatie nodig hebben. Als ze zich vervelen of te lang alleen zijn, kunnen ze ongewenst gedrag gaan vertonen, zoals blaffen of kauwen. Zorg dus voor voldoende speeltijd, lange wandelingen, en interessante taken om hun geest scherp te houden.


5. Verzorging en gezondheid: erfelijke ziekten

Hoewel Aussies over het algemeen gezonde honden zijn, zijn er enkele erfelijke aandoeningen waar het ras vatbaar voor kan zijn. Dit zijn onder andere heupdysplasie, bepaalde oogziekten en epilepsie. Een verantwoordelijke fokker zal echter altijd fokdieren testen op deze aandoeningen om te zorgen dat ze niet worden doorgegeven aan de pups.

Pas op met Australische herders met een rood merle of blue merle vacht

Een andere factor om in gedachten te houden is de prachtige merle vachtkleur die we eerder bespraken. Dit kan leiden tot gehoor- en gezichtsproblemen als 2 red merle honden samen pups krijgen. Dit geldt ook voor blue merle of blauw merle honden. Daarom is het belangrijk om een fokker te kiezen die begrijpt hoe hij op verantwoorde manier met deze kleurgenetica moet omgaan.

Hoe oud wordt een Australian Shepherd?

Ondanks deze mogelijke gezondheidsproblemen, kan een Aussie gemakkelijk 12 tot 15 gelukkige, gezonde jaren leven. Op voorwaarde dat hij de juiste zorg en aandacht krijgt. Zorg ervoor dat je Australische herders regelmatig laat checken bij de dierenarts en hen een uitgebalanceerd dieet en voldoende beweging geeft. Zo geniet je van vele jaren plezier met je beste vriend. {hier staat niks in over de vacht}

Waarom je de dubbele vacht regelmatig moet onderhouden

De prachtige vacht van de Australische herder vraagt wel wat onderhoud. Verwacht dat je een Australian Shepard regelmatig moet borstelen om dode haren te verwijderen en de vacht er op zijn best uit te laten zien. Dus, hoewel het misschien wat werk vergt, is het absoluut de moeite waard als je ziet hoe je Australische herder glanst in de zon!


6. Training en activiteiten: een slimme hond waarvoor je consistent moet zijn

Australische herders zijn bekend om hun hoge intelligentie en leervermogen. Ze zijn een genot zijn om te trainen. Deze honden zijn snel in het oppikken van nieuwe commando's en trucs, en ze houden ervan om hun hersens te gebruiken. Dit maakt ze uitstekend geschikt voor verschillende hondensporten, zoals sporten waarmee hun behendigheid en gehoorzaamheid wordt getest. Ook voor flyball en zelfs schapenhoeden is de Australische herder geschikt.

Wees consistent en duidelijk voor je Australische herdershond

Het is belangrijk om te onthouden dat, ondanks hun intelligentie, Australische herders ook een sterke wil hebben. Ze hebben een baasje nodig dat consistent en duidelijk is in de training. Positieve bekrachtiging werkt het beste met dit ras, dus houd altijd wat hondensnoepjes bij de hand!

Laat je Australian Shepherd ook hond zijn

Hoewel ze graag leren en werken, moet je ervoor zorgen dat je Aussie ook voldoende tijd krijgt om gewoon hond te zijn. Dit betekent voldoende tijd voor spel, knuffels, en het verkennen van de wereld om hen heen. Balans is de sleutel tot het opvoeden van een gelukkige en gezonde Aussie.

7. Voeding voor de Australische Herder

Net als bij elk hondenras is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je Australische herder een gebalanceerd en voedzaam dieet krijgt. Dit betekent het kiezen van een hondenvoer van hoge kwaliteit dat speciaal is samengesteld voor een actieve, middelgrote hond. Houd hierbij rekening met de leeftijd, het gewicht en hoe actief je hond is bij het bepalen van de juiste hoeveelheid voer.

Australische herders en allergieën

Aussies kunnen gevoelig zijn voor voedselallergieën, dus het is belangrijk om op eventuele tekenen van een allergische reactie te letten. Als je merkt dat je hond jeuk heeft, huiduitslag krijgt of maagproblemen heeft na het eten, neem dan contact op met je dierenarts om de beste aanpak te bepalen.

Zorg voor dagelijks vers water en een gezond gewicht

Naast een uitgebalanceerd dieet, moet je ook zorgen voor vers water, dagelijks beschikbaar voor je Aussie. Vergeet niet om het gewicht van je hond in de gaten te houden. Overgewicht kan namelijk leiden tot gezondheidsproblemen zoals gewrichtspijn en diabetes.


8. Aanschaf en socialisatie van een Australische herder pup

Het opvoeden van een Australische herder pup kan een enorm bevredigende ervaring zijn. Deze schattige kleine pups zijn vol energie en nieuwsgierigheid, klaar om de wereld te verkennen en hun plek in je gezin te vinden. Maar onthoud, ze zijn ook een bundel van energie en hebben vanaf een jonge leeftijd al veel beweging nodig.

Wees ook consistent bij het socialiseren en trainen van Australische herder pups

Zoals bij alle pups, is socialisatie een belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling. Dit betekent dat je je Aussie pup moet blootstellen aan een verscheidenheid aan mensen, plaatsen, geluiden en ervaringen. Zo zorg je ervoor dat ze opgroeien tot een evenwichtige en zelfverzekerde volwassen hond. En laten we niet vergeten over training. Begin vroeg en gebruik positieve bekrachtigingstechnieken om je Aussie te leren goed gedrag te tonen.

Zoek een verantwoorde fokker als je een Australische herder puppy koopt

Wanneer je een Australische herder puppy koopt, is het belangrijk om op zoek te gaan naar een verantwoordelijke fokker. De kosten van een Aussie kunnen variëren, maar over het algemeen zijn ze vrij prijzig vanwege hun populariteit en de kosten voor gezondheidstests en andere zorg.


9. Is een Australische herder geschikt voor jou?

Als je een actieve levensstijl hebt, kan een Aussie een geweldige metgezel zijn. Ze houden ervan om lange wandelingen te maken en deel te nemen aan actieve spelen. Door hun hoge intelligentie en trainbaarheid zijn ze ook uitstekend geschikt voor hondensporten, zoals flyball en sporten waarmee je hun agility en obedience test.

Zorg ervoor dat je Australische herder zich niet verveelt

Maar pas op! Als je niet veel tijd hebt om je hond voldoende beweging en mentale stimulatie te bieden, dan kan een Aussie snel verveeld en gefrustreerd raken. Dit leidt tot ongewenst gedrag, zoals blaffen, kauwen of graven.

Loyale honden die goed overweg kunnen met kinderen en andere honden

Aussies zijn ook zeer loyale honden die een sterke band met hun baasje ontwikkelen. Ze zijn over het algemeen goed met kinderen en kunnen goed overweg met andere huisdieren. Als ze op jonge leeftijd goed gesocialiseerd zijn tenminste.

10. De kosten van het bezit van een Australische herder:

De aanschafkosten van een Australische herder kunnen variëren. Dit hangt bijvoorbeeld af van de reputatie van de fokker en de vraag naar Australische herders. Over het algemeen kun je verwachten dat je tussen de 900 en 2000 euro betaalt voor een pup van dit type hond.

Hou naast de aanschaf van je Australische herder rekening met andere kosten

Maar de kosten houden daar niet op. Er zijn ook de lopende kosten van voedsel, verzorgingsproducten, gebruikelijke dierenartsbezoeken en vaccinaties. Je moet ook rekening houden met mogelijke kosten voor hondentraining en eventuele gezondheidsproblemen die kunnen optreden.

australian Shepherd

Conclusie: een intelligente hond die veel aandacht nodig heeft

De Australische herder, ofwel Aussie, is een bijzonder hondenras dat een unieke mix van energie, intelligentie en liefde biedt. Ondanks zijn misleidende naam is dit ras afkomstig uit Amerika en heeft het zijn wortels in het Amerikaanse Westen.

Aussies staan bekend om hun opvallende vacht en ogen, maar ook om hun actieve en intelligente aard. Ze zijn liefdevol en betrokken bij het gezin, maar vereisen voldoende beweging en mentale uitdagingen om ongewenst gedrag te voorkomen.

De Aussie is een gezonde hond, maar kan vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke aandoeningen. Met de juiste zorg en aandacht kunnen ze echter 12-15 jaar leven. De aanschafkosten variëren tussen de 900 en 2000 euro, afhankelijk van de fokker en vraag.

Kortom, de Australische herder is een ongelooflijke mix van energie, intelligentie en affectie. De Australische herder is geschikt voor actieve gezinnen die bereid zijn om hen de zorg, training en betrokkenheid te bieden die ze nodig hebben.

Over de schrijver
Jan
Jan schrijft al vele jaren over uiteenlopende zaken. Honden spelen als van jongs af aan een belangrijke rol in zijn leven. Na 3 boxers heeft hij nu een Labrador en een prachtig gezin met 4 kids.
Reactie plaatsen