De Chihuahua, een klein maar dapper hondje
05 maart 2022 
4 min. leestijd

De Chihuahua, een klein maar dapper hondje

Overweeg je een Chihuahua te nemen? De Chihuahua is de kleinste hond ter wereld. Maar vergis je niet: ze kennen geen angst! Dit kleine hondje is zeer populair geworden in de jaren ‘90. De Chihuahua komt oorspronkelijk uit Mexico en werd populair door zijn schattige uiterlijk, kleine formaat en werd gezien als toevoeging in de fashionindustrie. De Chihuahua werd meegenomen in designertassen. Omdat Chihuahua's zo klein zijn, kun je ze makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Daarnaast heb je geen groot huis met tuin nodig. De Chihuahua heeft namelijk niet extreem veel ruimte nodig. Wat ze wél graag willen is aandacht. Ze staan erop om behandeld worden als volwaardige hond. Chihuahua's zijn misschien klein, maar hun ego is groot. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten voor je een Chihuahua aanschaft.


De Chihuahua kort samenvat;

 • De Chihuahua is het kleinste hondenras dat tussen de 3 en 4,5 kg weegt.
 • Chihuahua's worden gemiddeld 14 jaar oud.
 • De Chihuahua heeft gemiddeld 1 uur lichaamsbeweging.
 • Chihuahua's zijn actief, slim en trouw.
 • Chihuahua's zijn geschikt voor gezinnen met (jonge) kinderen, mits goed geïntroduceerd.
 • De Chihuahua kan samenwonen met andere huisdieren, mits goed geïntroduceerd.
 • Houd er rekening mee dat de Chihuahua een hoog risico heeft op (erfelijke) aandoeningen.


Voor- en nadelen van Chihuahua's

Voordelen:

 • De Chihuahua is een erg slimme en trouwe hond;
 • Je kan hem makkelijk overal mee naar toenemen door zijn kleine formaat;
 • Je hebt geen groot huis nodig;
 • Chihuahua's worden gemiddeld maar liefst 14 jaar oud;
 • Het is een dappere hond;
 • De Chihuahua heeft niet veel beweging nodig; 1 uur is genoeg.

Nadelen:

 • Dit ras heeft een hoge kans op erfelijke aandoeningen. De Chihuahua kampt met meerdere rasgerelateerde aandoeningen zoals Hydrocephalus (waterhoofd), Patella luxatie (losse knieschijf) en Syringomyelie (de schedel te klein is voor de hersenen).
 • Chihuahua's blaffen veel;
 • Chihuahua's kunnen verlatingsangst hebben;
 • Chihuahua’s zijn klein en kunnen zich daardoor veel gemakkelijker bezeren dan andere honden. Ze zijn erg kwetsbaar;
 • Kan eenkennig zijn.


Uiterlijke kenmerken

Chihuahua's laten zich kenmerken door hun rechtopstaande oren, licht golvend haar, bolle ogen en natuurlijk hun kleine postuur. Je komt de Chihuahua in veel verschillende kleuren tegen. Vaak heeft de Chihuahua een meerkleurige vacht. De kleur van de langharige Chihuahua kan ook meerkleurig zijn waarbij kleuren in elkaar overlopen van licht naar donker, of andersom. De Chihuahua laat zich kenmerken door zijn appelvormige hoofd en bolle ogen, wat hem erg aandoenlijk maakt. De lengte van een raszuivere chihuahua is zo’n 20 centimeter, en het gewicht is zo’n 1 tot 3 kg.


Persoonlijkheid en karakter

De chihuahua is misschien wel de kleinste hond ter wereld, maar in dit kleine lichaam zit een grote persoonlijkheid verstopt. Ze zullen zich zeker niet afschrikken door grotere honden.  Er bestaan enkele karakteristieke verschillen tussen de kortharige en langharige chihuahua. Over het algemeen is de kortharige chihuahua sterker en heviger. De langharige chihuahua’s worden eerder rustiger bestempeld. Welke chihuahua je ook kiest, je kunt altijd rekenen op onvoorwaardelijke liefde en trouw.


Verzorging

Men denkt vaak dat de langharige Chihuahua meer haar verliest. Dit is niet waar, de kortharige Chihuahua verliest meer haar door het hele jaar heen. De langharige Chihuahua krijgt sneller klitten. Zowel de langharige als kortharige chihuahua hebben dus vachtverzorging nodig. Kam daarom regelmatig de vacht even door. Het is verstandig om dit 2 tot 3 keer per week te doen. Let vooral op klitvorming bij oren, hals, oksels en staart. De chihuahua kan niet zo goed tegen kou, nattigheid en vocht. Bij koud weer kun je ze het beste na het lopen in de regen of sneeuw, goed afdrogen. Een regenjasje is ook goed, zodat ze lekker warm, en droger blijven.


Beweging en speelsheid

De Chihuahua is speels van aard en zijn actieve honden. Omdat het kleine honden zijn hoeven geen enorme afstanden af te leggen, maar ze willen wel graag meerdere keren per dag naar buiten om te wandelen en lekker rond te snuffelen. Wandel daarom minimaal drie keer per dag een blokje om met de Chihuahua.


Geschiedenis

Oorspronkelijk komt de Chihuahua uit Mexico. De Chihuahua is dan ook vernoemd naar de gelijknamige provincie. De geschiedenis van de chihuahua gaat heel lang terug, want het was het favoriete huisdier van de Azteken (1300-1521). In Azteekse tempels zijn afbeeldingen van chihuahua's gevonden. Azteken gebruikten de hondjes bij trouwfeesten, begrafenisrituelen of bij een geboorte.

Aan het einde van de negentiende eeuw kwamen Amerikaanse toeristen in aanraking met Chihuahua's in Mexico. In een mum van tijd was het ras erg populair in Amerika. Na de Tweede Wereldoorlog zag je de Chihuahua ook in andere landen.


Gezondheidsproblemen

Het is belangrijk om bij de aankoop van je chihuahua een goede fokker uit te kiezen, die genetische tests laat uitvoeren bij de dieren en niet fokt met ‘twijfelachtige’ honden. Toch zijn er ook aandoeningen die gedeeltelijk genetisch bepaald zijn, namelijk:

 • Tracheocollaps: een irritatie van de luchtwegen waardoor de ademhaling bemoeilijkt wordt.
 • Hydrocefalus of waterhoofd.
 • Hypoglykemie: een abnormale daling van de bloedsuikerspiegel.
 • Patella luxatie: een loszittende knieschijf.
 • Oogaandoeningen zoals cataract of staar.
 • Heupdysplasie.


Opvoeden en socialiseren

Wanneer je je Chihuahua goed opvoedt zijn ze intelligent genoeg om vrij snel nieuwe commando’s aan te leren. Ze vinden dit ook leuk om te doen. De Chihuahua houdt van zijn baas, maar laat zeker niet over zich heen lopen. Als het beestje het niet met je eens is, zal je dit zeker merken. Daarom is een goede opvoeding belangrijk. Leer je hond dat blaffen niet altijd noodzakelijk en zeker niet altijd gewenst is. Laat je Chihuahua als pup aan verschillende vreemde mensen wennen. Zo voorkom je dat je hond eenkennig wordt. Door je hond kennis te laten maken met andere honden, werk je ook aan de socialisatie van je hond.


Geschikt voor beginners?

De Chihuahua is zeer geschikt voor beginners. Koop je een Chihuahua, van dat je een kleine maar temperamentvolle hond in huis haalt. Chihuahua's hebben een hoger risico op erfelijke aandoeningen door hun kleine postuur. Een Chihuahua is een makkelijke hond die aan een uur lichaamsbeweging per dag genoeg heeft. Lange wandelingen van een paar uur zijn niet nodig. Met een paar korte wandelingen komt de Chihuahua aan zijn dagelijkse lichaamsbeweging.


Kosten

De prijs van een Chihuahua begint vanaf €750,- en kan oplopen tot €1500,-. Zorg er altijd voor dat je een hond aanschaft via serieuze fokkers die aangesloten zijn bij de Raad van Beheer en een rasvereniging zoals de Nederlandse Chihuahua club.

Naast de eenmalige aanschafprijs van je pup, ben je ook maandelijkse en jaarlijkse kosten kwijt. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor voeding, hondenbelasting, de dierenarts en een puppycursus. Houd daarnaast rekening met het grote risico op erfelijke aandoeningen bij een Chihuahua. Het kan verstandig zijn om een hondenverzekering af te sluiten.


Is de Chihuahua geschikt voor jou?

De Chihuahua is een schattig knuffelhondje én dappere huishond. Het zijn kleine hondjes die niet al te veel beweging nodig hebben en daardoor erg makkelijk zijn. Houd er wel rekening mee dat de Chihuahua door zijn kleine postuur kwetsbaarder is voor gezondheidsklachten. Check je bronnen goed wanneer je op zoek gaat naar een goede fokker.

Over de schrijver
Jan schrijft al vele jaren over uiteenlopende zaken. Honden spelen als van jongs af aan een belangrijke rol in zijn leven. Na 3 boxers heeft hij nu een Labrador en een prachtig gezin met 4 kids.
Reactie plaatsen