De Duitse herder, een echte gezinshond met waakinstinct
25 maart 2022 
5 min. leestijd

De Duitse herder, een echte gezinshond met waakinstinct

Duitse herder

Overweeg je een Duitse herder te nemen? In eerste instantie zien veel mensen een Duitse herder als een groot en indrukwekkend dier op een belangrijke missie. Maar de slimme viervoeter heeft qua veelzijdigheid nog veel meer te bieden. De leergierige en aanhankelijke hond is ook een waardevolle toevoeging voor een gezin. De Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief en vindt het leuk om bezig te zijn. Ze hebben daarom dagelijks ruim voldoende beweging nodig. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten voor je een Duitse herder aanschaft.

2 Duitse herders in de zithouding.

Korte samenvatting

  • De Duitse herder staat bekend om zijn moed, loyaliteit en waakinstinct.
  • De Duitse herder is de meest veelzijdige gebruikshond ter wereld. Ze dienen als een uitstekende waakhond, politiehond, legerhond, blindengeleidehond en zoek- en reddingshond.
  • Duitse herders worden gemiddeld 10 tot 12 jaar oud.
  • Ze hebben een schofthoogte van ongeveer 65 cm en wegen tot 41 kg.
  • Ze kunnen goed opschieten met kinderen en andere huisdieren, maar zijn vaak argwanend naar vreemden.

Voor- en nadelen van een Duitse herder

Voordelen:

  • Hij is intelligent, leert snel en gemakkelijk te trainen;
  • Hij is trouw aan zijn baas en het gezin waartoe hij behoort.
  • Inbrekers slaan jouw huis liever over als er een Duitse herder aanwezig is.
  • De Duitse herder is makkelijk te verzorgen. Eén keer per week met een herdersharkje de losse haren uit zijn vacht kammen is voldoende.
  • Het is een prachtige hond om te zien.

Nadelen:

  • Erfelijke aandoeningen als heupdysplasie, afwijkingen in botaansluitingen en gewrichten komen vaak voor bij de Duitse herder.
  • Krijgt de hond te weinig beweging en wordt hij te weinig uitgedaagd, dan zal zijn karakter veranderen in zijn nadeel.
  • De Duitse herder heeft veel ruimte nodig buiten, in huis en eventueel in de auto.
  • De Duitse herder kan duur zijn in onderhoud.

Uiterlijke kenmerken

De Duitse herdershond behoort tot de grote rassen. Ze zijn lang in vergelijking met de lengte van hun poten. Ze zijn krachtig en gespierd. Ze hebben een brede kop en een scherpe snuit. De herder van Duitse komaf heeft staande oren en ze zijn vrij groot. Ze hebben een rechte rug en volle staart. Er zijn twee soorten Duitse herders als het om hun vacht gaat: de kortharige en de langharige. De kleur bij honden van dit ras is divers: monofoon zwart, ijzergrauw, askleur of eenkleurig, of met regelmatige bruine, gele tot grauwwitte aftekeningen. De meest voorkomende kleur is zwart en bruin, met het zwarte zadelpatroon en het zwarte masker op het gezicht.

Duitse herders zijn grote sterke honden.

Persoonlijkheid en karakter

De Duitse herdershond is zeer geschikt als waakhond én gezinshond. Duitse herders zijn intelligente honden en makkelijk te trainen. Duitse herders zijn van nature beschermend naar hun baasjes en territorium. Daarom zijn ze altijd een beetje op hun hoede naar vreemden toe. Ze behandelen nieuwkomers voorzichtig, maar niet kwaadwillend. Tegenover onbekenden zijn ze waakzaam. Bekenden worden enthousiast begroet. Ze zijn aanhankelijk en een waardevolle toevoeging voor het gezin. Ze spelen graag spelletjes. Sommige slecht gefokte Duitse Herders kunnen erg gespannen zijn. In combinatie met een slechte socialisatie en onvoldoende training, kunnen ze agressief gedrag vertonen. Alles wat een professionele werkhond nodig heeft, vind je in het karakter van de Duitse herder. Door hun hoge intelligentie zijn ze gehoorzaam, volgzaam en bereid om te leren.

Verzorging

Het verzorgen van de vacht is vrij eenvoudig. De vacht van de Duitse herdershond heeft weinig verzorging nodig. Het volstaat om eens in de 1 tot 2 weken grondig te borstelen met een ‘herdersharkje’. Hoe vaker je de vacht borstelt, hoe meer de hond zal gaan verharen. De nagels moeten 1 tot 2 keer per maand worden geknipt.

Beweging en speelsheid

Een gezonde Duitse herder heeft vrij veel beweging nodig. Ze moeten dan ook voldoende worden uitgelaten. Minstens een keer per dag moeten ze flink kunnen rennen. Kleine wandelingen zullen dus niet genoeg zijn. Duitse herders zijn gefokt om te draven. Ze hebben veel uithoudingsvermogen. Fietsen en zwemmen zijn dan ook goede activiteiten voor ze. Naast fysieke activiteiten hebben ze ook behoefte aan mentale uitdagingen. Tijdens een puppy- of gehoorzaamheidscursus zijn er allerlei oefeningen en spelletjes die ervoor zorgen dat je hond actief zijn hersens moet gebruiken.

Duitse herders houden ervan om met stokken te apporteren.


Geschiedenis

De wortels van de Duitse herdershond liggen - zoals de naam al doet vermoeden - in Duitsland. De huidige Duitse Herder komt voort uit één hond: Hector Linksrhein. Later werd deze Horand von Grafrath genoemd. In april 1899 werd deze hond als eerste Duitse Herder erkend door Max von Stephanitz. Hij was destijds een belangrijke Kapitein die op zoek was naar een hondenras dat beschikte over stalen zenuwen en waakzaam zou zijn. De hond die hij zocht, moest moedig en blindelings te vertrouwen zijn. Hij vond al deze karaktereigenschappen uiteindelijk terug in de Duitse Herdershond. De Duitse Herdershond werd in de Tweede Wereldoorlog ook intensief ingezet voor verschillende taken.

Gezondheidsproblemen

Het merendeel van de gezondheidsproblemen die voorkomen bij de Duitse herdershond zijn gerelateerd aan de fokkerij. De meest voorkomende genetische problemen zijn heupdysplasie, hemofilie (stollingsstoornis), elleboogdysplasie en spijsverteringsproblemen. Enkele andere gezondheidsproblemen zijn onder meer degeneratieve myelopathie (aantasting van het ruggenmerg), lumbosacrale stenose (vernauwing van de wervels), atopische huidziekte en hemangiosarcoom (tumor van de bloedvaten). Daarom is ontzettend belangrijk om je pup bij een gerenommeerde fokker te halen, waar regelmatig gezondheidscontroles worden uitgevoerd.

Opvoeden en socialiseren

De Duitse herdershond is zeer intelligent. Commando’s leren vinden ze leuk en pikken ze snel op. Duitse herders zijn gevoelig voor de intonatie van je stem. Wees duidelijk. Bepaal van tevoren wat jouw regels zijn en wat je wel en niet wilt. Een Duitse Herder is zoals eerder gezegd erg intelligent en zal enige twijfel bij zijn baas direct merken. Ze hebben een vrij dominant en zelfverzekerd karakter. Daarnaast zijn deze honden absoluut onbevangen. Zolang ze niet geprikkeld worden zijn Duitse herders volkomen goedaardig. Maar pas wel op, want als je niet oppast zullen ze niet aarzelen om de leiding van je over te nemen. Tegelijkertijd zijn ze erg aanhankelijk en baasgericht. Ze willen graag hard werken. Het opvoeden van een Duitse herder begint met het geven van structuur en duidelijkheid. Zolang je eerlijk en consequent blijft, zal de opvoeding van de Duitse herder geen problemen geven.

Geschikt voor beginners?

Men zal dit ras niet snel aanbevelen als eerste hond, maar het kan wel. Veel mensen denken dat een Duitse herder niet moet worden aangeschaft door beginners. Het is begrijpelijk dat er zo gedacht wordt, want de Duitse herder is een flinke en sterke hond. Een Duitse herder moet zich aan jou onderwerpen, anders heeft een Duitse herder de neiging zich dominant te gedragen. Maar bij een goede en consequente opvoeding die met veel aandacht en liefde wordt gegeven, is een Duitse herder een geweldige hond - ook voor beginners. Het is belangrijk dat je geen volwassen herder neemt. Deze is namelijk al ''gevormd'' naar zijn vorige baasje. Ga naar een cursus waar je begeleidt wordt om de puppy op te voeden.

2 schattige Duitse herder pups.

Kosten

Een Duitse Herdershond met stamboom van een erkende fokker, kost ongeveer € 800,- tot € 1.200,-. Zorg er altijd voor dat je een hond aanschaft via serieuze fokkers die aangesloten zijn bij de Raad van Beheer of rasverenigingen zoals de Vereniging van fokkers.

Naast de eenmalige aanschafprijs van je pup, ben je ook maandelijkse en jaarlijkse kosten kwijt. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor voeding, hondenbelasting, de dierenarts en een puppycursus. Houd daarnaast rekening met het grote risico op erfelijke aandoeningen. Het kan verstandig zijn om een hondenverzekering af te sluiten.

Slotalinea

De Duitse Herdershond is een vriendelijke, intelligente hond, met een indrukwekkende verschijning. De herder is veelzijdig inzetbaar vergeleken met andere honden. Dit ras wordt het meest ter wereld ingezet als werkhond. Alleen thuis blijven kan voor deze hond een uitdaging zijn. De Duitse Herder is een contactgerichte hond die heel graag veel tijd doorbrengt met zijn baas en diens huisgenoten. Het is belangrijk om je Duitse herder voldoende beweging en mentale stimulatie te geven.

Over de schrijver
Jan schrijft al vele jaren over uiteenlopende zaken. Honden spelen als van jongs af aan een belangrijke rol in zijn leven. Na 3 boxers heeft hij nu een Labrador en een prachtig gezin met 4 kids.
Reactie plaatsen