De Finse Lappenhond: Een veelzijdig en charmant hondenras
07 september 2023 
5 min. leestijd

De Finse Lappenhond: Een veelzijdig en charmant hondenras

Ben je op zoek naar een trouwe metgezel met een vriendelijke uitstraling en een lief karakter? Dan is de Finse Lappenhond de perfecte match voor jou! In dit artikel duiken we in de wereld van deze bijzondere honden uit Finland. Van hun geschiedenis en karakter tot hun opvoeding en kosten. Ontdek waarom de Finse Lappenhond zo geliefd is bij hondenliefhebbers.


De Finse Lappenhond in 30 seconden

  • De Finse Lappenhond komt uit Lapland (Finland). De hond hoedde oorspronkelijk rendieren binnen de Sami-cultuur. De Sami is een nomadisch volk dat uit noordelijke herders bestaat.

  • De Finse Lappenhond heeft een prachtige, unieke dubbele vacht. Dit heeft regelmatige verzorging nodig om gezond en glanzend te blijven.

  • Deze middelgrote, atletische en wendbare hond is een uitstekende werkhond en metgezel.

  • De Finse Lappenhond is aanhankelijk, vriendelijk, moedig en alert. Hierdoor is hij een geweldige gezinshond en waakhond.

  • Finse Lappenhonden kunnen soms luidruchtig zijn en hebben een latent jachtinstinct. Wees dus alert tijdens wandelingen.

  • Begin vroeg met training en socialisatie voor een evenwichtige Finse lappenhond. Zorg ook voor voldoende mentale en fysieke stimulatie met spelletjes en sport.

  • De Finse Lappenhond is over het algemeen gezond, met een levensverwachting van 12 tot 15 jaar. Goede fokkers volgen strikte regels om gezonde pups te produceren.

  • Beginnende hondeneigenaren moeten bereid zijn om tijd en aandacht te besteden aan training en socialisatie. De Finse Lappenhond kan namelijk best eigenwijs zijn.

  • De aanschafkosten van deze hond liggen tussen de € 1000 en € 2000. Hou rekening met bijkomende kosten voor voeding, verzorging, dierenartsbezoeken en training.


1. Achtergrond van de Finse Lappenhond

De Finse Lappenhond komt oorspronkelijk uit het noordelijke deel van Finland (Lapland). Het ras is nauw verbonden met de Sami-cultuur, een nomadisch volk dat daar leefde. De noordelijke herders gebruikten hem eeuwenlang als herdershond om rendieren te hoeden.

2. Uiterlijk en vacht

Een van de meest opvallende kenmerken van de Finse Lappenhond is zijn prachtige vacht. De Finse Lappenhond heeft boven een lange vacht die ruw aanvoelt. Onder is de vacht zacht en warm. De dubbele vacht kan allerlei kleuren en patronen hebben, waaronder zwart, wit, bruin en grijs. Hierdoor is elke Finse Lappenhond uniek!

Om de vacht van de Finse Lappenhond in goede conditie te houden, is regelmatige vachtverzorging nodig. Het is belangrijk om de vacht minstens 1 keer per week te borstelen om klitten te voorkomen. Zo behoud je de natuurlijke talglaag van de huid van de Finse lappenhond. De vacht blijft dan glanzend en gezond.

Als de vacht vuil is, moet je vaker borstelen. Ook tijdens de ruiperiode moet je de Finse lappenhond vaker borstelen en kammen.


3. Grootte en bouw

De Finse Lappenhond is een middelgrote hond met een atletisch en behendig lichaam. Reuen hebben een schofthoogte van ongeveer 49 cm. Teven kunnen iets kleiner zijn, met een schofthoogte van ongeveer 44 cm. De Finse Lappenhond is sterk en wendbaar. Dit maakt hen uitstekende werkhonden. Hun gewicht ligt tussen de 15 en 24 kilogram.

4. Karakter en persoonlijkheid

De Finse Lappenhond staat bekend om zijn aanhankelijke en vriendelijke karakter. De honden zijn loyaal aan hun baasjes en passen zich goed aan binnen het gezin. Deze honden zijn ook moedig en alert. Dit maakt hen geschikt als waakhond.

Ondanks hun beschermende instinct zijn Finse Lappenhonden over het algemeen tolerant tegenover soortgenoten. Ze kunnen het goed met hen vinden. Hierdoor is deze hond een plezierige speelkameraad op de hondenweide. Ook tegenover andere honden en kinderen is de Finse Lappenhond tolerant.


5. Blaffen en jachtinstinct

Hoewel Finse Lappenhonden over het algemeen niet veel blaffen, kunnen ze wel luid zijn als ze iets interessants zien of horen. Soms doen ze dit ook om (hun baasje) te verdedigen.

Naast opvallend blafgedrag hebben Finse Lappenhonden ook een latent jachtinstinct. Hoewel dit niet zo sterk is als bij sommige andere rassen, wordt dit instinct getriggerd door kleine dieren of bewegende objecten. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden tijdens wandelingen en in de omgang met andere huisdieren.


6. Opvoeding en training

Een consequente opvoeding is belangrijk voor een gelukkige en evenwichtige Finse Lappenhond. Begin met training en socialisatie zodra je een pup in huis hebt. Dit helpt om ongewenst gedrag te voorkomen en zorgt ervoor dat je hond zich op zijn gemak voelt in verschillende situaties.

Finse Lappenhonden zijn intelligente honden die zich snel kunnen vervelen. Zorg daarom voor voldoende mentale stimulatie en beweging. Lange wandelingen, spelletjes en hondensporten zijn geweldige manieren om je hond actief en tevreden te houden. Daarom zijn deze honden uitstekende gezelschapsdieren voor wandelaars, hardlopers en fietsers.

Dankzij hun atletische bouw en intelligentie zijn Finse Lappenhonden geschikt voor diverse hondensporten. Ze blinken uit in behendigheid.


8. Gezondheid en levensverwachting

De Finse Lappenhond is over het algemeen een gezond hondenras met een levensverwachting van 12 tot 15 jaar. De FLVN, een club voor liefhebbers van de Finse Lappenhond, heeft regels opgesteld om verantwoord te fokken met dit prachtige ras. Zo moet het ouderdier (volwassen hond) getest worden op heupdysplasie om te zorgen dat de pups zo gezond mogelijk zijn.

Daarnaast worden ze gecheckt op een specifieke vorm van pra (een oogziekte) en de ziekte van Pompe via DNA-tests. Zo helpt de FLVN mee aan het fokken van blije en gezonde Finse Lappenhonden.

9. Zijn Finse Lappenhonden geschikt voor beginners?

Zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter maakt de Finse Lappenhond gemakkelijk in de omgang. Toch vereist zijn intelligentie en energie een consequente opvoeding.

De Finse Lappenhond kan namelijk erg eigenwijs zijn. Zeker als hij iets interessants ontdekt wil de Finse Lappenhond graag op onderzoek uit. Het zijn zelfstandige honden. Geef deze hond daarom meer vrijheid dan andere honden.

Beginnende hondeneigenaren moeten bereid zijn om tijd te steken in het leren kennen en trainen van hun hond. Zoek hulp bij een professionele hondentrainer als dit nodig is.


10. Wat zijn de kosten van een Finse Lappenhond?

De kosten voor een Finse Lappenhond verschillen. Dit hangt af van de fokker, de kwaliteit van de bloedlijnen en de beschikbaarheid van pups. Gemiddeld betaal je tussen de € 1000 en € 2000 voor een pup van een verantwoordelijke fokker. Houd er rekening mee dat dit alleen de aanschafkosten zijn. Er komen nog meer kosten bij voor voeding, verzorging, dierenartsbezoeken en training.


Conclusie

De Finse Lappenhond is een veelzijdig en charmant hondenras dat bij veel gezinnen past. Hou wel rekening met de tijd die kwijt bent voor vachtverzorging. Ook moet je aardig wat tijd steken in training en beweging, zoals lange wandelingen. Ben je op zoek bent naar een loyale, vriendelijke en unieke metgezel? Dan is de Finse Lappenhond zeker het overwegen waard.

Neem contact op met een erkende fokker, adoptiecentrum of asiel voor meer informatie over dit prachtige ras. Bereid je voor op een leven vol avontuur en liefde met je nieuwe beste vriend.

Over de schrijver
Jan schrijft al vele jaren over uiteenlopende zaken. Honden spelen als van jongs af aan een belangrijke rol in zijn leven. Na 3 boxers heeft hij nu een Labrador en een prachtig gezin met 4 kids.
Reactie plaatsen