De Portugese Waterhond: Een speelse metgezel uit Portugal
16 augustus 2023 
6 min. leestijd

De Portugese Waterhond: Een speelse metgezel uit Portugal

Ontdek alles over de Portugese waterhond

Het ras Portugese waterhond staat ook bekend als 'Cao de Agua' in het Portugees. Het is een intelligent, energiek en vriendelijk hondenras dat zijn oorsprong vindt langs de Portugese kust. Deze goede zwemmers waren ooit onmisbaar voor Portugese vissers. 

Ontdek meer over de geschiedenis, kenmerken, gedrag, gezondheid, opvoeding en verzorging van dit interessante ras. Ook ontdek je of deze hond bij jou past en waar je op moet letten als je een Portugese waterhond pup koopt.


Het ras Portugese waterhond in 30 seconden

 • Geschiedenis en oorsprong: Vissersmaatje. Portugese waterhonden werkten vroeger met vissers. Door moderne technieken in deze sector werden ze overbodig en daarom waren ze bijna uitgestorven. Nu zijn ze wereldwijd geliefd dankzij reddingspogingen en erkenning door de American Kennel Club.

 • Kenmerken en uiterlijk: Unieke looks en gemiddelde grootte. Portugese waterhonden hebben een golvende of gekrulde vacht en karakteristieke, korte snuit. Hun grootte is gemiddeld. Ze kunnen twee coole kapsels krijgen: de "retrieversnit" en de "leeuwensnit".

 • Gedrag, training en opvoeding: Intelligente honden met een vriendelijk karakter. Deze intelligente honden zijn vriendelijk, passen zich makkelijk aan en zijn geweldig voor actieve gezinnen. Ze zijn relatief eenvoudig te trainen, maar hebben veel beweging nodig.

 • Gezondheid en verzorging: Let op erfelijke aandoeningen. Portugese waterhonden zijn over het algemeen gezond, maar kunnen enkele erfelijke aandoeningen krijgen. Regelmatig borstelen en dierenartsbezoeken zijn belangrijk.

 • Geschiktheid voor verschillende levensstijlen: Een veelzijdige metgezel. Deze honden zijn geschikt voor diverse levensstijlen, zolang ze voldoende beweging en mentale uitdaging krijgen.

 • Beroemde waterhond: Bo in het Witte Huis. Bo, een Portugese waterhond, was het huisdier van Barack Obama en zijn gezin. Hij was gekozen vanwege zijn hypoallergene vacht die niet of nauwelijks verhaard. Obama's dochter is namelijk allergisch voor honden. Maar met Bo kon ze goed samenleven.

 • Op zoek naar een Portugese waterhond: Puppy's en fokkers. Zoek een fokker die aandacht besteedt aan gezondheid, temperament en ouderdieren. Vraag naar gezondheidstests en certificaten. 

 • Aanschafkosten van Portugese waterhond (pups): Wat kun je verwachten? De aankoopprijs van een Portugese waterhond kan verschillen, maar kies zorgvuldig een fokker. Andere kosten waarmee je rekening moet houden zijn kosten voor de dierenarts, benodigdheden en doorlopende uitgaven zoals voeding en verzekering.


1. Geschiedenis en oorsprong: Vissersmaatje

In de loop der jaren hebben Portugese waterhonden een speciale band opgebouwd met vissers. Ze hielpen bij het redden van drenkelingen, het ophalen van kapotte netten en het vervoeren van boodschappen tussen boten. Deze werkhonden zijn dankzij hun energieke en behulpzame karakter zeer geliefd in Portugal en ver daarbuiten.

In de 20e eeuw zat de Portugese waterhond in zwaar weer! Moderne technologie maakte ze bijna overbodig en het ras was met uitsterven bedreigd. Maar geen paniek! Dr. Vasco Bensaude kwam als een superheld tevoorschijn en redde dit werkhond door in 1937 zijn allereerste nestje te fokken.

Fast forward naar 1958: de Portugese waterhonden maakten hun grote entree in de Verenigde Staten. In 1983 gaf de American Kennel Club ze zelfs een dikke vette stempel van goedkeuring voor registratie. Hoera! De Portugese waterhond is gered!

2. Kenmerken en uiterlijk: Unieke looks en gemiddelde grootte

Portugese waterhonden hebben een opvallend uiterlijk. Met hun golvende of gekrulde vacht en karakteristieke, korte snuit zijn ze moeilijk te verwarren met andere hondenrassen. De vacht kan zwart, bruin of wit zijn. Ook combinaties van deze kleuren kunnen voorkomen. De Portugese waterhond heeft geen ondervacht.

Reuen (mannetjes) worden tussen 50 en 57 cm groot. Teven (vrouwtjes) worden ongeveer tussen de 43 en 52 cm. Met hun gemiddelde grootte passen ze goed in de meeste huishoudens. En wist je dat Portugese Waterhonden zwemvliezen hebben op hun voeten? Misschien wel vanwege hun lange geschiedenis met vissen op vissersboten.

De Portugese waterhond heeft een cool kapsel! Je kunt kiezen tussen 2 trendy stijlen: de "retrieversnit" en de "leeuwensnit". Bij de leeuwensnit krijgt je hond een frisse look met een geschoren achterwerk, snuit en staartaanzet, terwijl de rest van de vacht hetzelfde blijft.

De retrieversnit is wat meer gelijkmatig: het hele lichaamshaar wordt tot ongeveer 2,5 centimeter geknipt. Hierdoor lijkt de Portugese waterhond meer op een retriever. Sommige baasjes kiezen ervoor om de snuit en/of de staartaanzet nog wat extra bij te werken. Zo heeft je Portugese waterhond altijd een modieuze look!


3. Gedrag, training en opvoeding: Intelligente honden met een vriendelijk karakter

Portugese waterhonden zijn gehoorzaam en wendbaar. Met hun aanpasbare temperament (gedrag) en energieke karakter zijn ze een uitstekende keuze voor actieve gezinnen. Maar ook baasjes die lange wandelingen en zwemmen waarderen. Ze zijn vriendelijk tegenover mensen, en zelfs andere huisdieren, zoals honden en katten.

Het trainen van de Cao d'Aqua Portugues (een andere naam voor de waterhond) is relatief eenvoudig dankzij hun intelligentie. Begin met trainen en socialiseren op jonge leeftijd om ervoor te zorgen dat ze zich goed gedragen in verschillende situaties. Ze hebben wel voldoende beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven. Dus zorg voor lange wandelingen, spelletjes en zwemsessies.

4. Gezondheid en verzorging: Let op erfelijke aandoeningen

De Portugese waterhond moet meerdere keren per week geborsteld worden (bijvoorbeeld elke 2 dagen). Zo voorkom je klitten. Ook moet hij om de 1 of 2 maand geknipt of getrimd worden.

De Portugese waterhond kan last krijgen van oorontsteking, vanwege zijn haren of omdat gek is op zwemmen. Zorg er dus voor dat je Portugese waterhond dus goed getrimd en verzorgd wordt!

Portugese waterhonden zijn over het algemeen gezonde honden. Dit type hond wordt gemiddeld 10 tot 15 jaar. Maar er zijn enkele erfelijke aandoeningen waar je op moet letten, zoals heupdysplasie en progressieve retina-atrofie (een oogziekte).

Regelmatige dierenartsbezoeken zijn belangrijk om hun gezondheid op peil te houden. Controleer ook hun oren regelmatig op infecties.


5. Geschiktheid voor verschillende levensstijlen: Een veelzijdige metgezel

Dit Portugese hondenras is geschikt voor verschillende levensstijlen. Ze doen het zoals gezegd goed in gezinnen met kinderen en zijn tolerant tegenover andere huisdieren.

Of je nu in een stedelijke omgeving of op het platteland woont, de Portugese waterhond past zich aan verschillende omstandigheden aan.

Zolang ze voldoende beweging krijgen en mentaal worden uitgedaagd, zijn ze een ideale metgezel.

Sluit ze alleen niet op of laat hen niet lang alleen in bijvoorbeeld de achtertuin. De Portugese waterhond heeft veel aandacht nodig, en is graag onder de mensen. Als de Portugese waterhond te lang alleen is kan hij vernielzuchtig worden. Neem deze hond dus alleen als je er voldoende tijd voor wil nemen.

6. Een beroemde waterhond: Bo in het Witte Huis

De Portugese waterhond heeft zelfs zijn weg naar het Witte Huis gevonden. Bo, een hond van dit type ras, was het huisdier van de voormalige Amerikaanse president Barack Obama en zijn gezin.

De Portugese waterhond werd gekozen vanwege zijn hypoallergene vacht, omdat hij weinig tot geen haar heeft. Ze verharen dus bijna niet. Hierdoor is deze hond geschikt is voor mensen met allergieën. Obama’s dochter Malia is namelijk allergisch voor honden. Maar met Bo kon ze prima samenleven.

Hoe deze Portugese waterhond in het Witte Huis is gekomen? In 2008 deed Barack Obama een belofte aan zijn dochters Sasha en Malia tijdens de verkiezingscampagne: als papa president werd, zouden ze een puppy krijgen.

En zo geschiedde! In 2009 verwelkomden ze Bo in het Witte Huis. Bo was de ster van de show tot Obama's presidentschap eindigde in 2017. Maar Bo was niet alleen! In 2013 kreeg hij een speelkameraadje: Sunny, ook een Portugese waterhond. Wat een hondenfeest in het Witte Huis!


7. Op zoek naar een Portugese waterhond: Puppy's en fokkers

Wanneer je op zoek gaat naar een Portugese waterhond pup, is het belangrijk om een verantwoorde fokker te vinden. Zorg ervoor dat de fokker aandacht besteedt aan gezondheid, temperament en ouderdieren. Vraag naar de gezondheidstests en certificaten van de ouderdieren om te zorgen voor een gezonde pup. {er is al eerder iets vertelt over erfelijke aandoeningen, daarom niet uitgebreid nog op in}

8. Aanschafkosten van Portugese waterhond (pups): Wat kun je verwachten?

Een Portugese waterhond of Portugese waterhond puppy kopen? Dan heb je verschillende kosten. De aankoopprijs ligt tussen de €1.000 en €3.000 of meer. Een hogere prijs betekent niet altijd betere kwaliteit. Kies dus je fokker zorgvuldig.

Daarnaast zijn er andere kosten, zoals:

 • bezoeken aan de dierenarts
 • inentingen
 • ontworming
 • chippen
 • sterilisatie of castratie.

Vergeet niet de kosten voor spullen zoals een bench, halsband, riem, voerbakken, speelgoed en verzorgingsproducten. Ook zijn er doorlopende kosten voor voeding, preventieve zorg, verzekering en eventuele training.

Hoewel de aanschafkosten soms hoog zijn, biedt deze slimme en trouwe vriend levenslang plezier en gezelschap.


Conclusie: Een intelligente en energieke metgezel

De Portugese waterhond is een energiek, erg intelligent en vriendelijk ras dat een geweldige metgezel is voor actieve gezinnen en eigenaren. Hoewel ze regelmatige verzorging nodig hebben en voldoende beweging om gelukkig te blijven, zullen hun speelse karakter en loyaliteit je hart veroveren. Overweeg dit prachtige ras als je op zoek bent naar een nieuw hondenmaatje.

Over de schrijver
Jan schrijft al vele jaren over uiteenlopende zaken. Honden spelen als van jongs af aan een belangrijke rol in zijn leven. Na 3 boxers heeft hij nu een Labrador en een prachtig gezin met 4 kids.
Reactie plaatsen