De Zwitserse Witte Herder, een perfecte gezinshond met een gevoelig en sociaal karakter
29 maart 2023 
7 min. leestijd

De Zwitserse Witte Herder, een perfecte gezinshond met een gevoelig en sociaal karakter

Ben je op zoek naar een waaks maar vrolijk maatje? Met zijn stralend witte vacht en lieve puppy oogjes trekt hij snel de aandacht om zich heen en wint hij zo de harten van ieder mens. De Zwitserse Witte herdershond is in de laatste 20 jaar steeds populairder geworden en zie je steeds vaker voorbij wandelen. Hij heeft een zachtaardig en sociaal karakter waarmee hij snel een sterke band kan opbouwen met zijn baasje.

De Zwitserse Witte herder word net zoals andere herdershonden gebruikt om schapen te hoeden en het erf te bewaken. Hierdoor krijgt hij ook zijn waaks en alerte karakter.
Daar bovenop is hij ook nog eens een zeer sociaal en vrolijk type. Dit zorgt ervoor dat hij zich in verschillende sociale situaties goed weet te gedragen.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten voordat je een Zwitserse Witte Herder aanschaft...


De Zwitserse Witte Herder in het kort:

  • Erg loyale, waakse en vriendelijke herdershond.

  • Staat bekend om hun baasje te helpen.

  • Worden gemiddeld 10-13 jaar oud.

  • Een lieve gezinshond en een echt maatje voor het leven.


Voor- en nadelen van de Zwitserse Witte Herder

Voordelen

  • Hij is erg loyaal en vind het heerlijk om veel tijd te besteden met zijn baasje.

  • Hij is een erg fotogenieke hond.

  • Hij is makkelijk te verzorgen, geef de hond minimaal 1 keer per week een goede borstelbeurt om de vacht in goede conditie te houden.

  • Hij is makkelijk te trainen en leert snel nieuwe trucjes. Daarnaast is hij ook erg snack gedreven dus doet hij alles voor een hondenkoekje.

  • Erg speels en wil graag met jou op pad gaan, zoals wandelen, rennen naast de fiets, zwemmen vinden ze erg leuk.


Nadelen

  • Op 2 momenten in het jaar verhaart hij het meest en moet je naast de hond elke week goed kammen, waarschijnlijk iets vaker stofzuigen.

  • Grote kans op IBD: maag- en darmontstekingen. Dus let goed op wat je hem te eten geeft.

  • Heupdysplasie, een gewrichtsaandoening bij de heup die kan leiden tot gewrichtsslijtage.




Uiterlijke kenmerken

Wat natuurlijk als eerste opvalt aan de Zwitserse Witte Herder is zijn prachtige witte vacht. Deze dubbele vacht kan variëren aan wat voor een type vacht jouw Witte Herder heeft. Dit kan zijn: stokharig of langstokharige vacht. De staart heeft de vorm van een sabel en is groot en pluizig.

Het lichaam is over het algemeen middelgroot, krachtig en goed gespierd. Een teefje weegt gemiddeld tussen de 25 en 35 kg en een reu tussen de 30 en 40 kg. De oren staan rechtop en zijn naar voren gericht. De bruine tot donkerbruine ogen hebben een amandelvorm en zijn middelgroot. De oogranden zijn zwart van kleur. Fokkers zien bij dit ras het liefst dat de kleur van de neus zwart is, maar ook lichtroze of witte neuzen komen soms voor.


Wat voor karakter heeft een Zwitserse Witte Herder?

Naast vriendelijk kan hij het best worden omschreven als zeer intelligent, actief, loyaal, beschermend en toegewijd aan zijn baasje. Daar bovenop is hij ook nog eens een zeer sociaal en vrolijk type. Dit zorgt ervoor dat hij zich in verschillende sociale situaties goed weet te gedragen.




Zo verzorg je het uiterlijk van de Zwitserse Witte Herder

Als eigenaar van een Zwitserse witte herder moet je er rekening mee houden dat het onderhouden van de vacht redelijk veel aandacht vraagt. Om de vacht in een goede conditie te houden is een borstelbeurt 2 tot 3 keer per week nodig. Twee keer per jaar verhaart de Witte Herder het meest omdat hij dan van zijn wintervacht naar zijn zomervacht gaat en andersom. Een bad hoef je alleen te geven wanneer je hond echt vies is en borstelen niet genoeg is om het vuil en de klitten te verwijderen. Het is aan te raden om je witte herder minimaal 3 tot 4 keer per jaar te laten trimmen. Dit hangt ervan af hoe goed je zelf de herder borstelt elke week.

Voor de verzorging van de tanden is het belangrijk om kauwspeeltjes aan je dier te geven. Dit vermindert de vorming van tandplak op het gebit. Poetsen met een tandenborstel en tandpasta helpt hier ook bij.

Wat staat er op het menu van de Zwitserse Witte Herder 

Wil je dat je herder gezond en actief is en blijft? Zorg er dan voor dat hij de juiste voeding krijgt voorgeschoteld. Speciale hondenbrokken en rauw vlees is altijd goed en behoort tot de basis van een goede voeding. Er zijn verschillende soorten brokken op de markt verkrijgbaar. Maak je keuze op basis van de samenstelling van de brokken en kijk ook of het voer geschikt is voor puppy’s of juist voor volwassen dieren. Bij twijfel kun je een dierenarts vragen wat voor voeding hij aanraadt voor jouw Witte Herder. Is jouw hond erg actief en krijgt hij veel lichaamsbeweging? Dan heeft hij dagelijks een grotere maaltijd nodig dan een hond op leeftijd die voornamelijk in zijn mand ligt te luieren.

Wil je je hond een extraatje geven? Kies dan voor lekkere hondensnoepjes, al dan niet aangevuld met extra voedingssupplementen. Deze zijn ook handig te gebruiken tijdens de opvoeding en training van je maatje. Het helpt ook om een sterk geurende snack te gebruiken om de verleiding voor de hond te versterken.




Beweging en speelsheid

Ze hebben een gemiddelde bewegingsbehoefte. Als u te weinig met de hond loopt zal hij zich gaan vervelen. Geef de hond de kans om onaangelijnd te kunnen rennen en spelen. Ook zwemmen, naast de fiets lopen en apporteren vinden ze leuk om te doen.
Met de hond lopen naast de fiets is niet alleen een makkelijke manier om je hond uit te laten, maar is voor de hond zelf ook een mooie manier om al hun energie er uit te krijgen.

Honden van dit ras houden ervan om niet alleen fysiek lekker bezig te zijn. Daag je hem uit met een mentaal spelletje zoals puzzel- en zoekspelletjes. Dan zal hij daar ook zeker actief en met plezier op reageren. Met deze eigenschappen is dit ras erg geschikt wanneer je een maatje zoekt waarmee je een of meerdere takken van hondensport wilt gaan beoefenen. Met behendigheidsoefeningen, gehoorzaamheidstrainingen of speurspelletjes doe je hem veel plezier.




De geschiedenis van de Zwitserse Witte Herder 

De Zwitserse witte herder stamt, zoals de naam en vooral het uiterlijk al doet vermoeden, af van de Duitse herder. Met name in de landen Zwitserland, Verenigde Staten en Canada zijn deze dieren erg populair en staat dit ras staat ook bekend onder de naam Berger Blanc Swiss. De Zwitserse witte herder is zeer nauw verwant aan de meer bekendere Duitse herder. In de 18e eeuw stonden deze honden vooral bekend als de Duitse herder met de witte jas. Met dank aan zijn bijzondere uiterlijk kreeg dit ras een eigen naam en is nu dus bekend als de Zwitserse witte herder.


Welke ziektes of aandoeningen kunnen voorkomen bij de Zwitserse Witte Herder

IBD (maag- en darmontstekingen)

Onder IBD vallen verschillende ontstekingen in het maag- en darmstelsel. Vaak beginnen de klachten met diarree en/of braken. Behandeling van de ziekte bestaat in de meeste gevallen uit ontstekingsremmende middelen en een speciaal aangepast dieet.

Heupdysplasie  

Heupdysplasie is een erfelijke aandoening die vaker voorkomt bij herdershonden. Het is een gewrichtsaandoening bij de heup dat kan leiden tot gewrichtsslijtage.

Elleboogdysplasie 

Ook bij elleboogdysplasie speelt erfelijkheid een grote rol. Goede voeding en beweging is zeer belangrijk om de kans op deze aandoening zoveel mogelijk te beperken. Overbelasting kan een negatief effect hebben en de kans om deze ziekte te ontwikkelen groter maken.



Opvoeden en socialiseren

Heb je een Witte Herders puppy? Begin dan direct met het opvoeden van je puppy. Wanneer je vroeg start met gedragstraining en socialisatie is de kans het grootst dat hij zich goed ontwikkelt en zal opgroeien tot een sociale hond. Dit energieke ras moet je geïnteresseerd weten te houden, om te voorkomen dat hij ondeugend of vervelend gedrag gaat tonen.

Dankzij de intelligentie van de Zwitserse witte herder is het eenvoudig om verschillende trainingstechnieken toe te passen. Hoe meer verschillende oefeningen en spelletjes hij mag doen, hoe leuker hij het vindt. Houd de training positief en geef tussendoor kleine beloningen in de vorm van een knuffel of een lekkernij. Het is ook belangrijk dat de puppy jou ziet als zijn baasje zodat jij de controle kan houden en hij ook daadwerkelijk terugkomt als je hem roept.


Een Zwitserse Witte herder als je eerste pup?

De Witte Herdershond zou erg geschikt kunnen zijn als iemands eerste puppy. Ook al moet je bij je eerste pup er niet te simpel over nadenken, want er zit alsnog een hoop verzorging en training in bij het hebben van een Witte Herder. Zoals ze fysiek, maar ook mentaal stimuleren is erg belangrijk voor de opvoeding. Daarnaast moet je bij een puppy er altijd op passen dat hij geen vervelend gedrag blijft vertonen dus hem hierop corrigeren is wel belangrijk.


Kosten aanschaf hond en benodigdheden

Wil je een pup van de Zwitserse witte herder aanschaffen? Dit kan gemiddeld € 900,- tot € 1700,- kosten. Daarnaast moet je nog geld over hebben voor onder andere een mand, bench, riem en speeltjes, dit kun je zo duur maken als je zelf wilt. Goede voeding zorgt voor steeds terugkerende kosten en deze zal zeker enkele tientallen euro’s per maand bedragen. Vergeet ook niet de kosten voor de puppy cursus, dierenarts en hondenbelasting mee te rekenen.




Wordt de Zwitserse Witte Herder jouw nieuwe maatje?

De Zwitserse Witte Herder is een vriendelijke, sociale en loyaal maatje voor het leven. Ze zijn dol op nieuwe trucjes leren en ontdekken. Zijn lieve en gevoelig karakter maakt hem perfect als gezinshond.

De herder uit Zwitserland is zeer nieuwsgierig en goed te trainen door zijn instinct waarbij hij zijn baasje graag helpt. Tot slot is het erg belangrijk hem niet alleen fysiek maar ook mentaal te blijven stimuleren om hem slim te houden.



Over de schrijver
Jan schrijft al vele jaren over uiteenlopende zaken. Honden spelen als van jongs af aan een belangrijke rol in zijn leven. Na 3 boxers heeft hij nu een Labrador en een prachtig gezin met 4 kids.
Reactie plaatsen