Franse Bulldog, een kleine schattige gezinshond
24 maart 2022 
5 min. leestijd

Franse Bulldog, een kleine schattige gezinshond

Overweeg je een Franse Bulldog te nemen? De Franse Bulldog, ook wel “Frenchie” genoemd, is de afgelopen jaren een van de populairste hondenrassen geworden - en dat is niet zonder reden. De Franse Bulldog is een schattig hondje met puntige oren. Tot op de dag van vandaag staan ze bekend als het verwende huisdier van de rijken en beroemdheden. De Franse bulldog is een aanhankelijke en vaak vrolijke gezelschapshond. De Franse Bulldog heeft grote ogen en een lieve uitstraling. Dit ras heeft een redelijk eigenwijs karakter, waardoor de strikte opvoeding zeer belangrijk is. De Franse bulldog past perfect binnen een gezin en vind het heerlijk om aandacht te krijgen van mensen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten voor je een Franse bulldog aanschaft.

franse-bulldogs-man-vrouw-elke-hond.nl

Korte samenvatting

 • De Franse Bulldog is een kleine gespierde hond die gemiddeld tussen de 9 en de 13 kg weegt.
 • Dit ras wordt ongeveer 10 tot 12 jaar oud.
 • Het is een aanhankelijk ras met een speels en lief karakter.
 • Een Franse Bulldog kan soms wat dominant zijn tegenover andere honden.
 • Geschikt voor gezinnen met (jonge) kinderen.
 • De Franse Bulldog heeft een consequente opvoeding nodig, want ze kunnen koppig zijn.

Voor- en nadelen van Franse Bulldogs

Voordelen:

 • Franse bulldogs zijn nieuwsgierige honden. Hij leert makkelijk en past zich snel aan aan de routines van zijn baasje;
 • Franse bulldogs zijn dol op mensen;
 • Franse bulldogs hebben niet zo veel beweging nodig;
 • Franse bulldogs passen zich makkelijk aan;
 • Franse bulldogs zijn makkelijk om te verzorgen.

Nadelen:

 • De Franse bulldog kan koppig zijn;
 • Franse bulldogs kunnen niet lang alleen zijn;
 • Franse Bulldogs kunnen soms erg enthousiast en eigenwijs zijn, dus een consequente opvoeding is noodzakelijk;
 • Door zijn korte snuit kan de Franse Bulldog moeilijker ademhalen en moet hij soms afgeremd worden in zijn enthousiasme.

Uiterlijke kenmerken

De Franse bulldog heeft een stevige, gespierde en gedrongen bouw. Ze hebben een brede borst en rug en korte pootjes. De voorpoten zijn iets korter dan de achterpoten, waardoor de rug naar achteren wat omhoogloopt. De Franse bulldog heeft zware botten en een zachte en korte vacht. Het meest opvallende aan de Franse bulldog is zijn oren, grote ogen en korte staart. De kop is groot en krachtig. De Franse bulldog komt voor in drie erkende kleuren en patronen, waarbij het grijsbruine vlekkerige patroon het meest voorkomend is. De andere kleuren zijn lichtbruin en zwart met wit.

De grote ogen van een Franse Bulldog.

Persoonlijkheid en karakter

Een Franse Bulldog ziet er behoorlijk stoer uit als je kijkt naar zijn lichaam, maar toch is de Franse Bulldog behoorlijk gevoelig. Zo houdt hij niet van onverwacht lawaai. De Franse bulldog past goed bij gezinnen vanwege zijn speelse en enthousiaste karakter. De Franse bulldog is een erg vriendelijk en bijzonder vrolijk ras. Als er iets te spelen valt, dan wil de Franse bulldog het liefst in het middelpunt van de actie en de belangstelling staan. Hij is humoristisch, charmant en een entertainer.

Verzorging

De Franse Bulldog heeft niet veel voer nodig. De Franse bulldog heeft een korte, fijne, gladde vacht die makkelijk te verzorgen is. Het is belangrijk om de rimpels in het gezicht en de oren van je bulldog regelmatig te verzorgen. De oren van een Franse bulldog verdienen extra aandacht. Door de rechtopstaande grote oren kan er gemakkelijk vuil ophopen in het oor, wat weer tot ontstekingen kan leiden. Controleer de oren dagelijks op vuil en afscheiding en zorg dat ze goed schoon blijven.

De Franse Bulldog is een schattig klein hondenras.

Beweging en speelsheid

Franse bulldogs hebben niet zoveel beweging nodig als veel andere zeer actieve hondenrassen. Natuurlijk hebben ze wel dagelijkse wandelingen nodig om een gezond gewicht en een gelukkige geest te behouden. Dit ras is geschikt voor het stadsleven, omdat hij geen grote tuin nodig heeft. Hij is er niet op gemaakt om met jou te gaan joggen, maar hij is altijd in voor een flinke wandeling. Let wel op: Franse bulldogs kunnen slecht tegen hitte! Tijdens hete zomerdagen is het beter om je Franse bulldog weinig beweging te geven. Neem hem mee op een wandeling als het wat koeler is in de ochtend of avond. Franse bulldogs zijn speels en staan altijd wel klaar om een spelletje te spelen met zijn baasje.

Franse Bulldogs houden van gezelschap.

Geschiedenis

De Franse bulldog ontstond, zoals de naam misschien al doet vermoeden, in Frankrijk. Dit hondenras stamt af van de Engelse bulldog, door kruisingen met Franse terriërs en misschien ook wel met mopshonden. In 1880 werd de eerste rasvereniging opgericht in Parijs. De Franse bulldog groeide uit tot een soort modeaccessoire en een populaire gezelschapshond voor Parijse koetsiers. Hoewel hij oorspronkelijk als rattenvanger werd gefokt, zijn Franse bulldoggen (net zoals andere varianten) hun aangeboren agressie kwijtgeraakt. Nu zijn het speelse en aanhankelijke huisdieren.

Gezondheidsproblemen

Er kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen bij de Franse bulldog. Denk hierbij aan:

 • Ademhalingsproblemen. De Franse bulldog kan door zijn platte snuit ademhalingsproblemen hebben. Klachten die je Franse buldog kan krijgen zijn benauwdheid en snurkende geluiden.
 • De Franse bulldog is erg gevoelig voor hitte. Ook dit komt door zijn platte snuit.
 • Allergieën en huidaandoeningen. Door bijvoorbeeld huisstofmijt kan een allergische reactie ontstaan.
 • Rugklachten. Denk hierbij aan problemen met de tussenwervels, een hernia en een afwijkende vorm van de rug.
 • Ontstekingen aan de huidplooien.
 • Oogafwijkingen.
 • Gewrichtsaandoeningen.

Opvoeden en socialiseren van Franse Bulldogs

De Frenchie is makkelijk te trainen zolang je de oefeningen leuk en stimulerend houdt. Hij is speels en intelligent, maar hij staat ook bekend als koppige hond.  Let er daarom op dat je consequent bent en dat je niet in de charme van de kleine hond trapt. Als je bully niet mee naar bed mag, wees dan consequent en maak geen uitzonderingen als hij nog pup is.

De Franse bulldog kan in het algemeen goed overweg met de meeste mensen, ook met jonge kinderen. Maar hij kan ook erg beschermend zijn naar zijn baasjes, vooral in aanwezigheid van andere honden. Leer je hond daarom op tijd hoe hij zich moet gedragen in de buurt van mensen en andere honden. Je kunt meteen beginnen met socialiseren op de dag dat je je hond mee naar huis neemt.


Schattige Franse Bulldog pup.

Geschikt voor beginners?

Voor beginners en gezinnen met kinderen is de Franse Bulldog ideaal. Zoek je een echte vrolijke viervoeter die gezelligheid en humor met zich meebrengt? Dan is dit hondenras een goede keuze. Maar als je heel erg actief bent en graag kilometers wilt wandelen met je hond is het beter om een ander ras te kiezen. Door zijn ademhalingsproblemen kan de Franse bulldog snel buiten adem zijn. Het is niet mogelijk om lange afstanden met je Franse bulldog af te leggen.

Kosten

Een Franse Bulldog met stamboom van een erkende fokker, kost ongeveer € 1.750,-. Denk naast het kopen van de hond ook aan kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus. Houd ook rekening met het grote risico op erfelijke aandoeningen bij de Franse Bulldog.


Slotalinea

Als je op zoek bent naar een goede waker die ongewenst bezoek meteen afschrikt, dan is een Franse bulldog niet geschikt voor jou. Maar de Franse bulldog is wel dé ideale gezinshond die op een rustige en tegelijkertijd enthousiaste manier deelneemt aan het gezin. Dit ras is een echte homebody en vindt het prettig om zijn tijd thuis door te brengen waar hij alle aandacht van zijn baasjes kan krijgen. Hij is graag overal bij betrokken. Dit hondenras is bijzonder aanhankelijk en is daardoor gevoeliger wanneer het alleen gelaten wordt. Omdat dit ras expliciet als gezelschapsdier is gefokt, kunnen ze niet lang alleen blijven. Jouw hond zal zich ellendig voelen als jij de hele dag niet thuis bent. Een belangrijke voorwaarde voor kopen van een Franse bulldog is dan ook dat je genoeg tijd met hem kan doorbrengen.

Over de schrijver
Jan schrijft al vele jaren over uiteenlopende zaken. Honden spelen als van jongs af aan een belangrijke rol in zijn leven. Na 3 boxers heeft hij nu een Labrador en een prachtig gezin met 4 kids.
Reactie plaatsen