De Jack Russel terriër: klein, maar vol met energie
Jan
20 april 2022 
6 min. leestijd

De Jack Russel terriër: klein, maar vol met energie

De Jack Russel, wie kent hem niet? Dit ras wordt vaak omschreven als ''een grote hond in een klein lijf". Jack Russel is oorspronkelijk gefokt als jachthond. Ondanks zijn kleine formaat zal hij zich niet snel laten afschrikken door grote honden. Ze zitten vol energie en zijn dol op mensen. Overweeg je een Jack Russel te nemen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten voor je een Jack Russel aanschaft.


Korte samenvatting

 • De Jack Russel komt voor in drie verschillende soorten: de Jack Russel terriër, de Parson Russel terriër en de Russel terriër (de kleine terriër);
 • De Jack Russel oogt klein, maar hij heeft een grote persoonlijkheid;
 • Jack Russells worden gemiddeld 13 tot 15 jaar oud;
 • De Jack Russel weegt tussen de 6,4 en 8,2 kg en wordt tussen de 25 en 38 cm lang;
 • Dit ras heeft veel behoefte aan fysieke en mentale uitdaging. Hij moet zijn energie kwijt. Jack Russels zijn heel intelligent en leven zich graag uit met spelletjes;
 • De Jack Russel is een perfecte gezelschapshond die goed overweg kan met kinderen, al kunnen ze voor kleine kinderen wel overweldigend zijn.

Voor- en nadelen

Voordelen:

 • Jack Russels zitten vol met energie;
 • Jack Russels kunnen goed overweg met andere honden en andere kleine huisdieren wanneer ze goed gesocialiseerd zijn;
 • De Jack Russell is makkelijk te verzorgen.

Nadelen:

 • Een Jack Russell blaft meer dan gemiddeld;
 • Jack Russels zijn vriendelijk, maar het zijn geen schoothondjes;
 • Een Jack Russell kan verlatingsangst ontwikkelen. Dit is te voorkomen door voldoende tijd en moeite te steken in de training van je hond;
 • Jack Russels graven graag en veel. Hecht jij veel waarde aan je tuin? Houd er rekening mee dat er een grote kans is dat je Jack Russell er ingaat graven.

Uiterlijke kenmerken

De Jack Russel is een kleine hond, maar vergis je niet: het is ook een zeer athletische en gespierde hond. De vacht van de Jack Russel is overwegend wit met hier en daar zwarte en bruine vlekken. Een volwassen Jack Russell weegt tussen de 6,4 en 8,2 kg. Ze worden 25 tot 38 cm lang. De Jack Russell komt voor in verschillende vachttypes: kortharig, langharig en broken. Daarnaast kent de Jack Russel twee subsoorten: de Jack Russel Terriër en de Parson Russell terriër. Het belangrijkste verschil tussen deze twee zit hem in het formaat. De Parson Terrier werd gefokt uit de Jack Russell Terriër en is de grootste. Tegenwoordig is de Jack Russell een gezelschapshond, terwijl de Parson Terriër op de jacht gericht is.

Persoonlijkheid en karakter

De Jack Russel is een echte gezelschapshond. Ze zijn zeer trouw aan hun baasjes en kunnen goed overweg met kinderen. De Jack Russel zit vol met energie. Hij is bijna onvermoeibaar! Hij heeft veel beweging nodig, zowel lichamelijk als geestelijk. Als je hond zich buiten niet kan uitleven, zal hij dat binnen doen. Jack Russels zijn overal voor te porren. Ze zijn vaak erg eigenwijs en hebben daarom een zeer consequente opvoeding nodig. Door hun jachtinstinct zijn ze dol op graven. Een kleine pup graaft een klein gat, maar een volwassen Jack Russel die niet goed opgevoed is zal van je tuin een zandbak maken. Ook zijn ze erg waaks waardoor ze veel blaffen. Wil je dit niet, dan zul je dit van jongs af aan moeten beperken.

Jack Russel zit op de bank.

Verzorging

Een Jack Russel is makkelijk in de verzorging. Hij vereist wel veel aandacht, maar zijn verzorging valt reuze mee. Een Jack Russel hoeft niet vaak gekamd te worden. Omdat deze hondjes veel beweging nodig hebben, hoeven de nageltjes niet regelmatig te worden geknipt. Door het vele lopen zullen de nagels vanuit zichzelf enigzins afslijten.

De vachtverzorging is afhankelijk van het type Jack Russel. Voor de Jack Russels met een gladde vacht is af en toe borstelen voldoende. Heb je een Jack Russel met een 'gebroken' of een ruwharige vacht? Dan is er een extra aandachtspuntje om rekening mee te houden. Deze Jack Russels moeten één tot twee keer per jaar worden getrimd.

Controleer wel regelmatig of er geen vuil of takjes in de vacht is blijven zitten. En zoals ook voor alle andere viervoeters geldt: check of er tekens in de huid van je Jack Russels te zien zijn.

Beweging en speelsheid

Hoewel de Jack Russel in eerste instantie op een schattig huishondje lijkt, is het een erg temperamentvolle hond met een sterke wil. De Jack Russel heeft veel beweging nodig. Met een blokje om ben je er niet. Hij is dol op rennen en spelen. Wanneer de Jack Russel zijn energie niet kwijt kan tijdens wandelingen, kan dat leiden tot gedragsproblemen.

De meeste honden kunnen nauwelijks springen, maar de Jack Russel is een uitzondering. Jack Russels kunnen soms wel tot vijf(!) keer hun eigen lengte springen. Bereid je maar voor op indrukwekkende vliegkunsten van jouw Russel wanneer je hem een balletje toegooit.

Witte Jack Russel met bruine vlekken op zijn hoofd.

Geschiedenis

De Jack Russel heeft zijn oorsprong in Groot-Brittannië. De hond heeft zijn naam te danken aan dominee John ''Jack'' Russell uit Engeland. De dominee hield van jagen, vooral op vossen en otters, en had een terriër nodig die goed ondergrond kon werken. Tegenwoordig wordt de Jack Russell nog steeds ingezet voor de vossenjacht.

Gezondheidsproblemen

Een Jack russel kan bij een goede verzorging meer dan 15 jaar oud worden. Zoals alle rashonden hebben ook Jack Russels veelvoorkomende ziektes en erfelijke aandoeningen.

 • Patella luxatie (losse knieschijf): zoals veel kleine rashonden krijgen ook Jack Russels vaak last van een losse knieschijf. Daardoor kan hij zijn knie niet meer goed buigen, waardoor hij niet op zijn pootje kan steunen. Deze aandoening is goed te behandelen, maar houd er wel rekening mee dat de kosten van een operatie kunnen oplopen tot €1000,-.
 • Cataract (staar): een andere veel voorkomende ziekte is cataract, ook wel bekend las staar. Een Jack Russell met staar verliest naar loop van tijd zijn zicht.
 • Primaire lens lucatie (PLL): een oogafwijking die leidt tot blindheid.
 • Jack Russels kunnen allergieën ontwikkelen.
 • Epilepsie komt regelmatig voor bij Jack Russels.

Opvoeden en socialiseren

Wanneer een Jack Russel terriër geen consequente opvoeding krijgt, kunnen er gedragsproblemen ontstaan. Dat komt door het dominante en eigenwijze karakter van dit hondje. Jack Russells ziet er klein uit, maar vergis je niet. Non-stop blaffen, uitvallen naar andere honden, bijten, gaten graven, weg rennen van de baas - het is allemaal te voorkomen zolang je genoeg tijd en moeite steekt in de opvoeding van je Jack Russell.

Bedenk je wel dat het normaal is voor een Jack Russell om meer te blaffen dan een gemiddelde hond. Dat heeft te maken met het waakse en alerte karakter van dit ras.

De basis van een goede opvoeding is een goede socialisatie van je puppy. Door je puppy al op jonge leeftijd te laten wennen aan allerlei verschillende situaties, voorkom je dat hij deze dingen op latere leeftijd spannend vindt. Laat hem veel omgaan met verschillende mensen en dieren.

Laat je puppy in zijn primaire socialisatiefase (tussen de 4 en 12 weken) wennen aan andere dieren, zoals katten, geiten en schapen. Je voorkomt ongewenst gedrag het beste door uit te leggen wat je juist wél van hem verwacht. Beloon goed gedrag. Wanneer een Jack russel pup op jonge leeftijd leert dat kleine dieren er ook gewoon bij horen, kan hij hier de rest van zijn leven goed mee om gaan. Wanneer je je hond goed opvoedt, weet je zeker dat hij ook met andere huisdieren goed zal omgaan.

twee schattige Jack Russel puppy's

Geschikt voor beginners?

Een Jack Russel terrier is geschikt voor beginners zolang je de nodige tijd en moeite wil en kan steken in de opvoeding van je pup. Dit is geen optie, maar een vereiste. Een Jack Russell terriër heeft op jonge leeftijd een hondentraining nodig om gedragsproblemen te voorkomen. Als baasje moet je erg consequent zijn naar je pup.

Kosten

Een Jack Russel Terriër met stamboom van een erkende fokker kost ongeveer € 700,- tot € 1.000,-. Houd daarnaast rekening met medische kosten die kunnen ontstaan door het risico op erfelijke aandoeningen bij de Jack Russel Terriër.

Slotalinea

De Jack Russell Terriër is klein en energiek. Van de kleinere hondenrassen is de Jack Russell de meest temperamentvolle. De Jack Russell zit vol energie en is dol op lange wandelingen en spelletjes. Hij is graag bij alle gezinsactiviteiten betrokken. Hij kan goed overweg met kinderen en is daarom heel geschikt als gezinshond. Hecht je erg veel waarde aan je tuin? Dan is de Jack Russel minder geschikt voor jou. Dit ras is namelijk dol op graven. Als je op zoek bent naar een hond met een altijd rustig karakter, dan is de Jack Russell terriër niet de ideale match voor jou. Ben je echter graag actief en buiten? Dan past de Jack Russel perfect bij jou!

Over de schrijver
Jan
Jan schrijft al vele jaren over uiteenlopende zaken. Honden spelen als van jongs af aan een belangrijke rol in zijn leven. Na 3 boxers heeft hij nu een Labrador en een prachtig gezin met 4 kids.
Reactie plaatsen