De Labrador: een echte gezinshond en allemansvriend
22 april 2022 
5 min. leestijd

De Labrador: een echte gezinshond en allemansvriend

Overweeg je een Labrador retriever te nemen? De Labrador behoort tot een van de meest populaire rassen - en niet zonder reden. Een labrador retriever is een aanhankelijke hond die, als je een goede hebt, heel wat kwaliteiten in huis heeft. Hij is dol op mensen én op water. Ze zijn intelligent, makkelijk te trainen en een uitstekende metgezel voor het gezin. Ze kunnen goed met andere honden en kinderen opschieten. In dit artikel vertellen we alle eigenschappen van de labrador retriever en alles wat je moet weten voor je een labrador retriever aanschaft.

Vrolijke Labrador kijkt om zich heen met zijn tong uit de mond.

Korte samenvatting

 • Labrador retrievers werden oorspronkelijk als jachthond gefokt. Daardoor zijn ze erg actief en werken ze graag;
 • De labrador is een allemansvriend en heeft een zeer aanhankelijk karakter;
 • Het gewicht varieert 29 tot 35 kg;
 • Gemiddelde grootte: reutjes zijn tussen de 57 en 62 cm; vrouwtjes tussen de 55 en 60 cm;
 • Labradors zijn intelligent en daardoor makkelijk te trainen;
 • De meeste labradors worden tussen de 12 en 14 jaar oud;
 • Houd rekening met de erfelijke aandoeningen van een labrador, zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie, atopie (genetische aanleg voor allergie) en overgewicht.

Voor- en nadelen

Voordelen:

 • Labradors zijn dol op hun baasje;
 • Labradors zijn vriendelijk, zitten vol energie en enthousiasme;
 • Labradors hebben weinig verzorging nodig;
 • Labradors kunnen goed oveweg met kinderen en andere huisdieren;
 • Labrador pups zijn onweerstaanbaar schattig.

Nadelen:

 • Labradors stoten hun vacht af en hebben daardoor extra vachtverzorging nodig;
 • Labradors zijn slechte waakhonden;
 • Labradors hebben grotere kans op erfelijke ziektes;
 • Labradors hebben vaak eetproblemen.

Uiterlijke kenmerken

Labrador Retrievers zijn stevige, compacte honden. Hun verschijning is bijna vierkant, met een sterk lijf en stevige poten. Het uiterlijk laat zich kenmerken door een brede schedel, hangoren en grote, expressieve ogen. Twee bekende kenmerken van de Labrador zijn de dikke, maar korte dubbellaagse vacht, die zeer waterafstotend is, ook wel otterstaart genoemd. De vacht komt voor in verschillende kleuren: zwart, geel of lever-/chocoladekleurig. Een kleine witte vlek op de borst komt ook voor en is normaal.

Bruine Labrador is lekker aan het rennen.

Persoonlijkheid en karakter

De labrador is een vriendelijke en enthousiaste hond. Van nature zijn ze graag omringd door mensen. Ze zijn totaal niet eenkennig. Ze zijn intelligent en daardoor makkelijk te trainen. Wanneer ze goed opgevoed zijn, zijn ze zeer gehoorzaam. De labrador retriever is een actieve hond, vooral in zijn jongere jaren, en ze hebben veel beweging nodig. Labradors zijn gefokt om hard te werken en vinden het heerlijk om actief bezig te zijn. Ze zijn vooral dol op apporteren. Hij is graag bij mensen in de buurt. Ze kunnen daarom niet lang alleen worden gelaten.

Verzorging

De vacht van een labrador retriever heeft normaal gesproken genoeg aan een snelle wekelijkse verzorging, maar tijdens de rui is dagelijkse verzorging noodzakelijk. Doorgaans hoeft de vacht niet vaak geborsteld te worden. Labradors houden van zwemmen. Als ze in zee gezwommen hebben, kun je ze het beste afspoelen met schoon water en indien nodig wassen. Gebruik daarvoor wel geschikte hondenshampoo. Labradors eten graag en hebben aanleg om dik te worden. Overgewicht voorkomen is belangrijk. Wanneer je labrador last krijgt van overgewicht, slaat dit door op zijn gewrichten. Zorg ervoor dat je labrador retriever een gezond gewicht behoudt.

Beweging en speelsheid

De labrador zit vol met bergen energie. Hij moet dan ook voldoende worden uitgelaten. Zorg ervoor dat je labrador genoeg lange wandelingen maakt. De labrador houdt van eten en heeft een aanleg om dik te worden. Als hij te weinig beweging krijgt, kan je labrador overgewicht krijgen en sloom worden. In ongunstige gevallen krijgt je labrador last van zijn gewrichten. Labradors zijn dol op water. Zwemmen is voor hen een goede activiteit die de spieren versterkt. Lopen naast de fiets is ook een goede optie om spieren op te bouwen. Door je labrador sterke spieren op te laten bouwen, voorkom je gewrichtsklachten. Het is wel belangrijk dat je dit langzaam opbouwt. Begin pas aan deze activiteiten wanneer de labrador volwassen is.

Twee zwarte Labradors zijn aan het spelen met een bal en een tak.

Geschiedenis

De St. John’s hond, vernoemd naar de haven en hoofdstad van Newfoundland (Noord Amerika), wordt gezien als de voorouder van de labrador retriever. Deze middelgrote hond kwam alleen voor in het zwart en had een witte vlek op de borst en witte vlekjes op de tenen. Hij had een korte, waterdichte vacht, die bestand was tegen het ijskoude water. De honden hielpen de vissers bij het slepen van netten en het apporteren van over boord gevallen voorwerpen. Labradors werden einde van de 18e eeuw door vissers vanuit Newfoundland naar Engeland gebracht. Daar groeiden ze in populariteit, want de Engelse adel was erg onder de indruk van de talenten van St. John’s honden.

Gezondheidsproblemen

Bij elk hondenras kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen. De meest voorkomende aandoeningen bij een labrador retriever zijn:

 • Elleboogdysplasie;
 • Heupdysplasie;
 • Atopische dermatitis (ontsteking van de huid door allergische reacties);
 • Obesitas;
 • Cataract (vertroebeling van de ooglens).

Opvoeden en socialiseren

De labrador is van nature enthousiast. Stop voldoende tijd in de opvoeding van je labrador op jonge leeftijd (de eerste anderhalf tot twee jaar) om de energie van je hond in goede banen te leiden. Labrador retrievers hebben behoefte aan een rustige, vriendelijke, maar ook duidelijke cursus.

Bij socialisatie is het daarom nodig om je puppy te leren mensen en andere honden iets meer te negeren. Bij de opvoeding is het erg belangrijk dat je labrador retriever leert om niet onstuimig te zijn. Hij moet leren dat hij niet tegen mensen oop mag springen. Ook het meelopen zonder aan de lijn te trekken is iets wat de labrador geleerd moet worden.

Labradors zijn jachthonden. Diep van binnen heeft een Labrador jachtgenen en die zullen vaak naar boven komen, vooral als je de hond niet goed traint. De eigenschappen die de Labrador een goede jachthond maken, kunnen hem ook een uitstekende gezinshond laten worden. Daar is echter wel wat training voor nodig. Het is dus gedrag voor Labradors om op dingen te bijten, of te blaffen wanneer ze iets zien bewegen. Dit gedrag kan worden getriggerd als gevolg van bijvoorbeeld verveling, angst of gebrek aan fysieke activiteiten.

Geschikt voor beginners?

Een labrador retriever is een mens gerichte viervoeter die zeer geschikt is voor beginners zonder ervaring. Labradors zijn over het algemeen heel lieve, zachte en vriendelijke honden die redelijk makkelijk opvoedbaar zijn, met dank aan hun intelligentie.

Twee lieve schattige Labrador puppy's in het veld.

Kosten

Een Labrador Retriever met stamboom van een erkende fokker, kost ongeveer € 1.000,- tot € 1.200,-. Houd naast de aanschafkosten ook rekening met kosten als voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus. Houd ook rekening met het grote risico op erfelijke aandoeningen bij de Labrador.

Slotalinea

De labrador retriever is een allemansvriend, gehoorzaam en zeer geschikt voor een gezin. Houd er wel rekening mee dat een labrador niet gehoorzaam geboren wordt. In zijn jonge jaren kan hij best wel eens eigenwijs zijn. De labrador retriever is geschikt voor mensen of gezinnen met genoeg tijd om de hond voldoende beweging en uitdaging te geven.

Over de schrijver
Jan schrijft al vele jaren over uiteenlopende zaken. Honden spelen als van jongs af aan een belangrijke rol in zijn leven. Na 3 boxers heeft hij nu een Labrador en een prachtig gezin met 4 kids.
Reactie plaatsen