Labradoodle, een aanhankelijke gezinshond die niet verhaart.
Jan
21 april 2022 
5 min. leestijd

Labradoodle, een aanhankelijke gezinshond die niet verhaart.

Een vrolijke, vriendelijke en intelligente hond

Ben je op zoek naar een huisdier en overweeg je een Labradoodle? De Labradoodle is een populaire hond - en niet zonder reden. De Labradoodle is een vrolijke, zachtaardige en intelligent hondenras. Het is een hond met gevoel voor humor en veel energie. Labradoodles zijn makkelijk te trainen en erg sportief. Labradoodles worden ingezet als blindengeleidehond en als gezelschapshond.

Bruine Labradoodle in het gras.

De Labradoodle in een notendop

  • De Labradoodle komt van oorsprong uit Australië en wordt vooral gehouden als gezelschapshond en blindengeleidehond;
  • De vacht bestaat uit krullend haar, met als groot voordeel dat deze honden niet verharen. Hierdoor zijn ze heel erg geschikt voor mensen met een allergie;
  • Een Labradoodle wordt vaak maximaal 15 jaar oud;
  • Je herkent een Labradoodle aan zijn hangende oren, smalle snuit en kuif op het voorhoofd. Ook hebben ze robuust gespierde poten;
  • In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten voordat je een Labradoodle aanschaft.

Voor- en nadelen

Dit zijn de voor- en nadelen van een Labradoodle:

Voordelen

  • Labradoodles zijn superslim en dienstig;
  • Labradoodles zijn er in 27 kleurvariaties, 3 maten en 3 vachtsoorten;
  • Labradoodles zijn super aanhankelijk;
  • Labradoodles verharen niet.

Nadelen

  • Heeft veel lichaamsbeweging nodig;
  • Kan niet goed lang alleen zijn;
  • Blaffen veel;
  • Gevoelig voor erfelijke aandoeningen;
  • Niet geschikt als waakhond.

Uiterlijke kenmerken

Elke Labradoodle is uniek en kan verschillen in maat en uiterlijk. Bijvoorbeeld: een medium doodle kan tot 23 kg wegen en een schofthoogte hebben van tot 50cm. Maar een standaard Labradoodle kan wel tot 45 kg wegen en tot 66cm hoog worden.

Labradoodles staan hoog op hun poten, hebben een slank lichaam en leuke hangoren. Ze hebben een ruwe vacht en de textuur kan heel erg per hond verschillen: van wollig en krullend tot lang en stug. Een Labradoodle is een hondenras dat ontstaat door een kruising tussen een gewone poedel en een Labrador. Het zijn middelgrote honden. De Labradoodle heeft een rechte staart, hangende oren, en grote ogen met hele lange wimpers. Opvallend zijn natuurlijk zijn mooie, lange krullende haren.

Witte Labradoodle geniet van het zonnige weer.

Welke soorten labradoodles zijn er?

Elke Labradoodle is uniek en verschilt in maat en uiterlijk. Labradoodles zijn er in verschillende soorten kleuren: Labradoodle Kalk, Labradoodle Cream, Labradoodle Gold, Labradoodle Apricot, Labradoodle Parchment en Labradoodle Chocolade. De meest begeerde vachtkleuren voor een Labradoodle zijn bruin en goud. Ook zijn er twee soorten vachten: de fleece vacht en de wollen vacht. De fleece vacht is zacht en gemakkelijk in onderhoud. De wollen vacht vergt wat meer onderhoud. Het gemiddelde gewicht van de hond ligt tussen de 25 en 35 kg.

Wat is een mini labradoodle?

Labradoodles komen niet alleen in verschillende kleuren, maar ook in verschillende maten. De Labradoodle is er in drie verschillende groottes. De Labradoodle mini is de kleinste en weegt tussen de 7 en de 12 kg. De medium doodles wegen tussen de 13 en 20 kg. 

Wat voor karakter heeft een Labradoodle?

Labradoodles zijn door hun aanhankelijkheid en zachtaardige karakter honden perfect als gezinshond voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden. De meeste Labradoodles kunnen prima met andere dieren overweg, zeker wanneer ze van jongs af aan goed gesocialiseerd worden. 

Hoe erg verhaart een Labradoodle?

Omdat Labradoodles zo divers zijn, zijn er Labradoodles die wel verharen en Labradoodles die niet verharen. Als je echt een hond zoekt die zo min mogelijk verhaart, dan is de Australische Labradoodle een de beste keuze voor jou. De Australische Labradoodle is namelijk heel ver is doorgefokt en dus lijkt daardoor qua vacht het meest op de vacht van een poedel. Ook voor mensen die graag een hond zoeken, maar hiervoor allergisch zijn, kan een Australian Labradoodle een fantastische uitkomst zijn. 

Hoeveel beweging heeft een Labradoodle nodig?

Een Labradoodle heeft veel beweging nodig, gemiddeld zo’n 30 minuten tot 2 uur per dag. Labradoodles houden ervan om lekker te rennen in het park, lange wandelingen te maken of te zwemmen. Vergeet ook niet om je labradoodle mentaal uit te dagen. Labradoodles zijn intelligente honden die mentaal geprikkeld moeten worden. Wanneer een labradoodle niet genoeg beweging of uitdaging krijgt kan hij gedragsproblemen krijgen, zoals overmatig blaffen of dingen kapot bijten.

Labradoodle houdt van spelen met een tennisbal.

Geschiedenis

De Labradoodle is een mix van rassen, ontstaan in Melbourne, Austalië. De allereerste puppy's kwamen voort uit een Labrador Retriever en een Koningspoedel, gefokt door Wally Conron eind jaren 80. Het doel was om een hond te creëren die de vachtstructuur heeft van een poedel en de 'will to please' van de labrador-retriever. 

Wat is de gemiddelde leeftijd van een Labradoodle?

Een Labradoodle wordt gemiddeld 14 jaar oud..

Opvoeden en socialiseren

Een van de belangrijkste onderdelen bij het opvoeden van een pup is het laten socialiseren. Als je pup tussen de 8 en 12 weken oud is maakt hij de socialisatieperiode door. In deze periode ontdekt de pup de wereld. Dit is dan ook een belangrijke tijd in de opvoeding van je hond. Uiteindelijk wil je natuurlijk dat je Labradoodle opgroeit tot een sociale, stabiele en evenwichtige hond. Neem daarom je Labradoodle mee naar verschillende plaatsen. Zo leert je pup om niet angstig te zijn. Een puppytraining bij een hondenschool helpt bij de socialisatie van je Labradoodle.

Kan een Labradoodle goed alleen zijn?

Labradors zijn honden die het leuk vinden om veel tijd met mensen door te brengen. Volwassen Labradors kunnen met de juiste training 8 uur per dag alleen thuis zijn, al is dit niet ideaal voor je hond. Gedragsproblemen komen voor bij honden die veel alleen zijn doordat ze zich vervelen. Eventjes kan een hond zichzelf wel vermaken, maar niet de hele dag. Ze kunnen dan vervelend gedrag vertonen: bijvoorbeeld aan spullen bijten en veel blaffen. Ook kunnen ze erg veel aandacht opeisen wanneer je thuiskomt en ze een lange tijd alleen zijn geweest.

Geschikt voor beginners?

Labradoodles zijn uitermate geschikt voor beginners. Ze doen graag wat hun baasje wil en zijn makkelijk op te voeden. Ze zijn intelligent en leren daardoor snel.

Labradoodle met begeerde bruine vachtkleur zit op de weg.

Hoe duur is een Labradoodle?

Een Labradoodle pup is een dure hond in aankoop. Dat komt omdat de beestjes gefokt worden op meticuleuze wijze. Er wordt bijvoorbeeld nagegaan of ze geen erfelijke aandoeningen hebben. Een Labradoodle met stamboom van een erkende fokker, kost ongeveer € 1.700,- tot € 2.000,-.Houd daarnaast rekening met kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus.

Slotalinea

Ben je op zoek naar een trouwe viervoeter? De Labradoodle is zeer geschikt voor mensen met allergische klachten, gezien Labradoodles niet verharen. Ondanks dat de Labradoodle niet verhaart, is het wel belangrijk dat je de tijd neemt om de vacht goed te verzorgen. Een Labradoodle is ideaal voor gezinnen met kinderen. De Labradoodle is dol op actieve, lange wandelingen. Ook zwemmen vinden ze geweldig. Zie jij al voor je Labradoodle kwispelend en enthousiast op je afkomt? De Labradoodle is een vrolijke hond waar iedereen blij van wordt.



Over de schrijver
Jan
Jan schrijft al vele jaren over uiteenlopende zaken. Honden spelen als van jongs af aan een belangrijke rol in zijn leven. Na 3 boxers heeft hij nu een Labrador en een prachtig gezin met 4 kids.
Reactie plaatsen